Kinezi imaju velike planove za Sisak

Da Kinezi pokazuju sve veće zanimanje za ulaganje u Hrvatsku, pokazuje potpisani sporazum o razumijevanju kojim je pokrenuta prva faza investicije od 80 milijuna eura u proizvodnju grafitnih elektroda u Sisku. Ako se ostvari, projekt bi mogao pomoći oživljavanju toga još ne tako davno središta naše metalurgije.

Duga metalurška tradicija i obećane povlastice za ulagače privukle su u Sisak kinesku tvrtku CIMM. Njihove grafitne elektrode otkupljuje dvjestotinjak čeličana u 70 zemalja.

Kinezi s talijanskim vlasnicima ABS-a upravo pregovaraju o kupnji neiskorištenih pogona nekadašnje željezare. Ne uspije li dogovor, kreću u greenfield ulaganje u poslovnoj zoni. Početnu investiciju od 30 milijuna eura grad simbol industrijskog propadanja nikako ne želi propustiti.

- Ovo je velika prilika za Sisak. Nastojat ćemo maksimalno ubrzati i napraviti ono na što se nekada investitori malo žale, da je birokracija spora pogotovo u HOPS-u, HEPU i drugim javnim poduzećima, kaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.  

Ako se ostvare sva ta obećanja, Kinezi bi rado u Sisku otvorili i istraživački centar grafitnih elektroda u kojem bi posla bilo za naše inženjere i informatičare. Da su proaktivni Kinezi Hrvatsku prepoznali kao vrijednu ulagačku destinaciju, potvrđuje i nova kineska veleposlanica Xu Erwen.

Sve više kineskih tvrtki ispituje hrvatsko tržište, a neki su već investirali golem kapital, primjerice 200 milijuna u najveću hrvatsku vjetroelektranu, no veseli nas i zajednička proizvodnja transformatora u Kini, kaže.

Trgovinska razmjena s dalekom Kinom premašila je 1,2 milijarde dolara. Može još više - poručuju naši poduzetnici koji idući mjesec odlaze na najveći uvozni sajam u Šangaj.