Objavljeno gdje se štrajka u ponedjeljak

Nastavnici i učitelji zbog plaća štrajkaju već petnaesti dan. Danas nastave nema u Splitsko-dalmatinskoj te Virovitičko-podravskoj županiji. U četvrtak će se štrajkati u Brodsko-posavskoj te Požeško-slavonskoj županiji. U ponedjeljak škole neće biti u: Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, objavljeno je na konferenciji za medije.

Naime, održana je nova konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj su predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestili o štrajku u osnovnim i srednjim školama i i najaviti daljnji tijek štrajka.

- U štrajku u srednjim školama je više od 92 posto, a to očekujemo i sutra, izvijestio je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Dva jača udara"

Za sljedeći tjedan Branimir Mihalinec najavio je "dva jača udara". Okvirno radi se o prosvjedu, o kojem će više reći u ponedjeljak.

- Naši kolege su i dalje spremni ustrajati u štrajku i dati potporu pregovaračima ako do pregovora dođe. Ne zanima nas tko će ostati u koaliciji, naši zahtjevi ostaju jednaki i nepromjenjivi, i ne ovise o tome tko je sve u vladajućoj koaliciji. Onaj koji može riješiti naš problem je Vlada.Toliko neodgovornu vladu nismo sreli, da ne sjeda za stol s nekim s kim je u konfliktu. Sastanak ne molimo, nego ga očekujemo, kazao je Mihalinec..

Platne liste na adresu premijera

- Očekujemo da će štrajk biti plaćen. Neplaćanje dana u štrajku bilo bi političko samoubojstvo, rekla je čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Sindikalni čelnici naglasili su kako članovi sindikata u odgoju i obrazovanju šalju svoje platne liste na adresu premijera Andreja Plenkovića, a kazali su kako su i oni učinili isto. Tim potezom žele pokazati vladajućima koliko zapravo zarađuju učitelji i profesori.

Mihalinec: Proračun donosi Sabor, a ne Vlada

U emisiji Hrvatskoga radija "U mreži prvog" u srijedu ujutro, također se govorilo o situaciji u obrazovanju. Branimir Mihalinec na početku je komentirao činjenicu da iz Vlade ne stiže poziv na sastanak oko koeficijenata složenosti poslova. Također, pitanje je i koliko će sredstava biti u proračunu za nadolazeću 2020. 

- Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol.Mamić: Pitanje je kada ćemo imati priliku ponoviti takav rast plaća

Mihalinec dodaje i da bez podrške ministrice Blaženke Divjak njihovi zahtjevi ostaju jednaki, tako da ga ne brine previše situacija oko odnosa HDZ-a i HNS-a. Zaostajanje plaća ne riješava se na ovaj način, ističe pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

- Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast.

Potpredsjednica Splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Marita Guć ističe da je od škole do škole različita situacija oko potpore štrajku. Potpora roditelja štrajku, govori statistika, je na razini 50ak posto.

- Prvi se puta dogodilo da dobivam pozive podrške roditelje, iznoseći podatke od odazivu u njihovoj školi. 

Na portalu Srednja.hr provodi se anketa trebaju li učitelji i profesori svi dobiti istu plaću.

- Niti sada zaposleni ne dobivaju istu plaću, sve ovisi o njihovu statusu. S postojećim Pravilnikom imamo ozbiljan problem, cijeli svijet ide prema tome da se mjeri rad i uspjeh učitelja i profesora i prema tome evaluira. Mi sada, čini mi se, imamo nastavak onih starih pravilnika koji su birokratizirani, gdje se "samo stavljaju kvačice", a ne gleda se kako je nešto napravljeno, ističe glavni urednik portala Marko Matijević.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.