Tajnovito Mornaričko groblje u Puli

Na nekim grobljima, poput Mornaričkog spomen-groblja u Puli, pokopane su mnoge istaknute osobe iz naše povijesti.

Legendarni podmorničar Georg von Trapp, ovjekovječen u filmu 'Moje pjesme, moji snovi', ovdje je sahranio svojeg oca. I Maria Fattor, pulska Greta Garbo jedna je od tajanstvenih osoba s pulskoga Mornaričkog groblja čije je spomenike fotografirao Hassan Abdelghani. Tu i je austrougarski general, otac oca astronautike Hermana Potočnika.

Mornaričko spomen groblje otvoreno je 1862. godine, a stvorila ga je Austrougarska mornarica za svoje potrebe. Ovo groblje obiluje zanimljivim pričama.

Voditelj mornaričke knjižnice u Puli Bruno Dobrić gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je o specifičnosti ovoga groblja.

- Radi se o jednom od središnjih mornaričkih grobalja u Europi. Specifična je po tome što je Austrougarska monarhija bila višenacionalna država. Tu su pokopani pripadnici 10 naroda i pripadnici više vjera.

Ovdje je pokopano 12 admirala Austrougarske mornarice te je tu spomen ploča jednom hrvatskom admiralu. To je Janko Vuković Podkapelski koji je 1918., upravo na današnji dan, poginuo u potonuću broda Viribus Unitis.

Ovo groblje u Puli obiluje monumentalnim grobnicama.

- To je za časnike, a za ostale mornare, radi se o skromnim oznakama na grobovima, dodaje Dobrić.

Zanimljivo je da o Mornaričkom spomenu groblju u Puli brinu tri zemlje.

Hrvatska, točnije grad Pula te Austrijski i Njemački crveni križ.