Macron: Europa treba osnažiti vojsku i voditi dijalog s Rusijom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da je NATO u stanju "moždane smrti", ističući smanjivanje angažmana SAD-a i ponašanje Turske, dviju članica tog saveza.

-
Ono što trenutačno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a, kazao je Macron i uoči summita NATO-a u prosincu u Londonu ponovno pozvao na jačanje obrambenih kapaciteta Europe.

- Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Upravo svjedočimo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki, upozorio je Macron u intervjuu za Economist.

U tim okolnostima, šef francuske države zapitao se kakva je budućnost članka 5 Sjeveroatlantskog saveza koji predviđa vojnu solidarnost među članicama Saveza u slučaju da jedna bude napadnuta.

- Angažirali smo se u borbi protiv tzv. Islamske države. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofenziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv tzv. IS-a - Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kazao je Macron. Stoga Macron smatra da Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.

Američki predsjednik Donalda Trumpa, kazao je, na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

- Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrstu geopolitičkog kišobrana, ali i određeni trgovinski ekskluzivitet. Francuska na to neće pristati, poručio je Macron. Šef francuske države smatra da "sada hitno treba razjasniti strateške ciljeve NATO-a".

Merkel i Stoltenberg brane NATO nakon Macronovih kritika
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nakon susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u četvrtak u Berlinu kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na račun vodstva Sjevernoatlantskog saveza. Na zajedničkoj press konferenciji u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbacili su ovu oštru izjavu francuskog predsjednika. "NATO ostaje kamen temeljac naše sigurnosti", izjavila je kancelarka Merkel.