Robotska neurorehabilitacija u Bizovačkim toplicama

U srpnju je nabavljen najmoderniji uređaj za robotsku neurorehabilitaciju u Hrvatskoj, vrijedan oko 2 milijuna kuna. Mnogo znači pacijentima s neurološkim i ortopedskim oštećenjima hoda. Nažalost, HZZO ne pokriva takvo liječenje, a tretman stoji 600 kuna.

Iza 62-godišnjeg Trogiranina Tončija Medića tjedan je dana robotske neurorehabilitacije u Lječilištu Bizovačkih toplica i kaže već osjeća poboljšanje. Uz fizikalne terapije, dva sata na dan vježba na uređaju koji pacijentima pomaže vratiti funkciju hoda.

- Preko njega pacijent kroz hod hoda u normalnom obrascu i tako ostvaruje motoričko novo učenje i stvara nove sinapse pomoću neuroblastičnosti mozga - objašnjava Tomislav Seletković, viši fizioterapeut Lječilišta Bizovačke toplice.

- Ono što daje prednost pred ostalim uređajima je to što robot ima hod po stepenicama, to je ta razlika i treba nam 5 do 7 minuta da bi pacijenta stavili na robota - dodaje Matko Vuksanić, glavni fizioterapeut Lječilišta Bizovačke toplice.

Od srpnja je već odrađeno 900 tretmana. Dnevno se robotska neurorehabilitacija u Bizovcu može provoditi na 7 pacijenata s kojima radi tim od 8 fizioterapeuta i dva liječnika.

- Ovo je svakako za nas jedna velika stvar jer je jedinstveno u ovom dijelu Hrvatske tako da je to još jedan element koji nas stavlja u poziciju, ja bih slobodno rekla, lidera zdravstvenog turizma u Hrvatskoj - kaže Sandra Mihaljević, ravnateljica Lječilišta Bizovačke toplice.

U Hrvatskoj su samo 4 robota, u privatnim ustanovama. Moćna su terapija i velika šansa pacijentima s moždanim udarom, multiplom sklerozom, cerebralnom paralizom i brojnim drugim bolestima.