Trump: Mali Michael neće uspjeti

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg neće uspjeti uđe li u utrku za Bijelu kuću.

-
Mali Michael neće uspjeti, nema ono što je potrebno za uspjeh - ocijenio je Trump, rekavši da se ni s jednim kandidatom za predsjedničke izbore 2020. ne bi toliko htio natjecati kao s Bloombergom, milijarderom kao što je i on.

Michael Bloomberg je u ožujku službeno objavio da se neće kandidirati jer je u utrci već bilo dvadesetak demokrata i kako ne bi umanjio izglede bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji, kao i on, pripada političkom centru.

No izvori bliski tom poduzetniku, kako prenose New York Times i CNN, kažu da sada skuplja potpise nužne za predaju kandidature u saveznoj državi Alabami koja traži da se kandidati prijave najkasnije do petka.

- Mike je sve više zabrinut jer trenutni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa, rekao je njegov glasnogovornik Howard Wolfson.

Između dosadašnjih 17 demokratskih kandidata izdvojilo se četvero s najvećim šansama za osvajanje nominacije - senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg, koji predstavljaju centrističko krilo.

- Ako se Mike kandidira, on bi demokratima ponudio novi izbor, utemeljen na jedinstvenom rekordu u vođenju najvećeg američkoga grada, građenju poslovne karijere od nule i preuzimanju  nekih od najtežih američkih izazova kao utjecajni filantrop, rekao je Wolfson poručivš da bi "Mike mogao voditi borbu s Trumpom i pobijediti".

Bloomberg, kojega Forbes svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca s procjenom da je "težak" 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam financirati svoju kampanju, što će mu omogućiti da ubrza svoju kandidaturu. Ipak, treba mu vremena da organizira svoje ljude na terenu.

U dobi od 77 godina bio bi drugi najstariji kandidat među demokratima, iza Bernia Sandersa koji ima 78 godina. Biden ima 76 godina, a Warren 70 godina dok na republikanskoj strani Trump ima 73 godine.

Stranački izbori u Iowi, prvo natjecanje za nominaciju u demokratskom kalendaru, održat će se 3. veljače.