Ugašen najrazorniji ovogodišnji požar u Kaliforniji

Najrazorniji požar ove godine u Kaliforniji u kojemu je stradalo područje od 310 četvornih kilometara u okrugu Sonomi i velik broj kućanstava, službeno je proglašen ugašenim u četvrtak, dva tjedna nakon izbijanja.

U tom je požaru, nazvanom Kincade, izgorjela trećina od ukupno 101.000 hektara koliko je u Kaliforniji izgorjelo od siječnja.

Više od 400 objekata oštećeno je ili uništeno u Kincadeu, odnosno više od pola uništenih objekata od svih požara ove godine, prema podacima kalifornijskog ministarstva šuma i zaštite od požara.

U povijesti Kalifornije požari golemih razmjera 2017. i 2018. bili su najsmrtonosniji i učinili su najviše štete. Tijekom te dvije godine smrtno je stradalo blizu 150 ljudi, uključujući 85 ljudi koji su poginuli u požaru koji je gotovo spalio sjevernokalifornijski grad Paradise prije godinu dana i vodi se kao požar s najviše žrtava dosad u toj zemlji.

Premda je ostalo još nekoliko tjedana sezone požara koja je aktivna i tijekom prosinca, bilanca u 2019. iznosi izgorjelih 101.000 hektara i mnogo je manja od 485.000 hektara i 647.000 hektara 2017. i 2018.

Veći je broj čimbenika koji su zaslužni za smanjenje požara 2019., uključujući udvostručenu spremnost i napore na sprečavanju požara te bolje vremenske prilike u prvoj polovici godine.

- Imali smo sjajno vrijeme, s dosta oborina te taloženjem snijega i bez vjetra koji bi poticao požare većinom godine, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe.