U Rijeci konferencija "Europa koja povezuje"

Uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, ministri su program predstavili u Rijeci, gradu koji će iduće godine biti Europska prijestolnica kulture.

Brojne su poveznice, ali i izazovi hrvatskih gradova u sljedećoj godini, a cilj je i da se građani uključe te da od povezanosti s Europom imaju koristi, čulo se među ostalim na konferenciji "Europa koja povezuje".

Na panelima o Europi koja se povezuje prometno, digitalno i energetski te o povezivanju građana putem kulture, turizma i sporta, predstavljen je dio prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Pred članicama su i drugi izazovi - migracije, sigurnosne prijetnje, klimatske promjene, brexit... A Hrvatska kao predsjedateljica ima priliku predvoditi koordiniranje europskih politika i razradu zakonodavnih akata

- Bitno je utvrditi  za vrijeme našeg predsjedanja pravni i financijski okvir  budućeg razdoblja, što se tiče instrumenta za povezivanje Europe, iz kojeg mi danas financiramo  velike infrastukturne projekte, kazao je ministar Oleg Butković.

Samo u Rijeci, lučku infrastrukturu vrijednu 60 milijuna eura. U šest mjeseci, kada se europski ministri budu sastajali u Hrvatskoj, očekuje se kreiranje uspješnije zajedničke energetske politike. Iako turizam čini 10% europskog BDP-a, njegova važnost dosad nije bila dovoljno prepoznata. 

Posebno je istaknuto da je u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, i Rijeka europska prijestolnica kulture. Bit će to prilika za prezentaciju i promociju Hrvatske,naše bogate kulturne baštine. Te otvaranje pitanja medija, digitalne medijske pismenosti i kulturne pokretljivosti.