Australijom bjesne požari

Australijom bjesne požari - najteže je pogođeno područje savezne države Novi južni Wales. Požare, mnoge u područjima zahvaćenima sušom, rasplamsavaju naleti vjetra i visoke temperature, koje dosežu 35 Celzijevih stupnjeva.

Neviđeni broj šumskih požara, koji pale sve pred sobom u australskoj državi New Soth Wales, šokirao je i, na to inače navikle, vlasti u Canberri.

- Još nikad nismo vidjeli toliki broj požara istodobno na razini upozorenja za najveću oposnast. 90 ih gori diljem New South Walesa, 50 ih nije pod kontrolom, rekao je Shane Fitzsimmons, povjerenik vatrogasne službe države New South Wales.

U područjima zahvaćenima sušom na temperaturama višima od 35 stupnjeva celzija vatru su raspirili naleti vjetra. Toliko je intenzivana, da su stanovnici nekih područja potpuno opkoljeni vatrenom stihijom i do njih se nikako ne mogu probiti vatrogasci, usprkos svojoj opremi.

- Više od 1000 vatrogasaca gasi požare, iz zraka to čine više od 70 zrakoplova, na tlu su u pogonu deseci teških strojeva za sadnju koji pokušavaju učiniti najbolje što mogu kako bi spasili i zaštitili što veći broj ljudi, dodaje Fitzsimmons.

Nezaustavljivi plameni jezici do temelja su spalili domove na dalekoj sjevernoj obali, a zbog torvanja dimom u bolnici su pomoć potražili, osim stanovnika i vatrogasci. Vlasti upozoravaju one koji nisu otišli da pronađu skolništa, da ne bježe, jer je "prekasno za odlazak".

- Auto mi je spreman za polazak. Krenut ću za 10 minuta ili za pola sata, još ne znam točno, rekla je Sharon, stanovnica Port MacQuariea.

U bolnici posebno namijenjenoj liječenju koala oporavlaju se stradale iz požara u Prirodnom rezervat Lake Innes. No, sada je ugrožen i ostatak koala jer nova, razbuktala vatra prijeti toj ionako ugroženoj australskoj domicilnoj vrsti.