Plenković: Kad se donese stav, toga se treba pridržavati

Saborski odbor za ratne veterane danas je na telefonskoj sjednici povukao svih pet amandmana na Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim su, među ostalim, tražili i da Dan antifašističke borbe više ne bude praznik. Prijepori oko blagdanskog kalendara bili su tema i na predsjedništvu i nacionalnom vijeću HDZ-a.

- Culej o mogućem izbacivanju iz HDZ-a: "Od volje im, k'o Šokcu post"
- Odbor povukao amandmane - Đakić pojasnio

- Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacioalnog vijeća. Raspravili niz aktualnih tema. Jednoglasna je potpora svim prijedlozima Vlade u Saboru - rebalansu proračuna, proračunu, zakonu o blagdanima, predstojećim zakonima kaznenog zakonodavstva kao i paketu poreznih reformi. Također Ivan Anušić nas je izvijestio o pripremama za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće izbore. Stranka je pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade i stranke te smjeru društva i države koje vodimo, kazao je Andrej Plenković nakon sjednice.

Dodao je kako o povlačenju amandmana Odbora ratnih velikana koji su predlagali da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan - nije bilo razgovora. Pojasnio je kako Milijan Brkić u tom trenutku nije bio na sjednici Odbora, a Josip Đakić je, nakon što je još jednom razmotrio stvari - povukao prijedlog. "Postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj HDZ-a. Povremeno je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama - trebamo voditi računa o antifašizmu koji se ne smije poistovjetiti sa zločinima komunizma. Mi tu dilema nemamo. Svi su danas ponovno potvrdili potpunu privrženost takvoj politici i stavu", dodao je.

Na pitanje što će biti ako Stevo Culej bude glasovao protiv Vladinog prijedloga zakona o blagdanima, Plenković je ponovio kako je potpora takvom prijedlogu bila jedinstvena, i to u više navrata, i prije nego je došao u Sabor. "Mi stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije, stavova i prijeloga zakona moraju se pridržavati naši saborski zastupnici", naglasio je. Dodao je kako postoje pravila igre u stranci "demokracija unutar stranke je odlična", ali kad se donese određeni stav i formira politika "toga se treba pridržavati".   

Premijer je ponovno oštro osudio postavljanje spomen ploče u Novom Sadu zapovjedniku JNA koji je poginuo u agresiji na Vukovar te kazao: "Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i koja će uvijek u odnosima između Hrvatke i Srbije izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i tu smo jasni i čvrsti. Vidjet ćemo kakva će biti daljnja komentiranja ove teme. U Ženevi, dodao je, nije bilo rasprave o tome da se Vučiću uskrati dobrodošlica na sastanak EPP-a u Zagrebu.

Izjave uoči sastanka u HDZ-u

- Sad ćemo sve raspraviti. Bitno je da se taj zakon usvoji onako kako ga je Vlada predložila, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, zamoljen da komentira činjenicu da je saborski Odbor za ratne veterane povukao amandman kojim je tražio da 22. lipnja, Dan anitfašističke borbe ne bude državni praznik.

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a rekao je kako je, što se tiče Zakona o državnim blagdanima, fokus na 30. svibnja kao Dana državnosti i isto tako, da se izrijekom navede za 23. kolovoza da je to Dan žrtava totalitarnih sustava, a posebno komunizma , jer je hrvatski narod najviše žrtava podnio pod komunizmom, i uvođenje Dana sjećanja 18. studenog. To je fokus, a sve ostalo je irelevantno i nebitno. Na pitanje je li on za to da Dan antifašističke borbe ostane državni praznik, Brkić je samo ponovio "Sve ostalo je nebitno".