Masa ljevičarskih aktivista dočekala Lulu na izlasku iz zatvora

Bivšeg brazilskog predsjednika Lulu, oslobođenog u petak, dočekala je masa ljevičarskih aktivista nakon što je pušten iz zatvora u Curitibi, na jugu zemlje, gdje je proveo dulje od godinu i pol.

Savezni sudac naredio je u petak puštanje na slobodu Luiza Inacija Lule da Silve (74) nakon presude Vrhovnog suda u četvrtak kojom je prekinuto obvezno zatvaranje osuđenih kriminalaca nakon što izgube svoju prvu žalbu.

Politički važna presuda, kako se očekuje, oslobodit će niz osuđenika visokog ranga iz tzv. istrage o javnoj korupciji nazvanoj "Praonica automobila", među kojima je i Lula, koji je u zatvoru zbog podmićivanja. 

Lula je izašao iz zatvora pješice, uz svoju partnericu sociologinju Rosanelu da Silvu i srdačno, podignutom pesnicom pozdravljao okupljenu masu.

Neki od okupljenih su plakali ispred sjedišta policije u Curitibi, gdje je izdržavao kaznu od 8 godina i 10 mjeseci zatvora zbog korupcije. Oslobođen je dan nakon uredbe Vrhovnog suda.

- Jučer nisam željela pratiti glasovanje sudaca Vrhovnog suda, ali kada sam čula rezultat, vikala sam i plakala i danas sam došla ovamo, pred sjedište policije, dočekati ga. To nisam mogla propustiti, rekla je Lucia Fernandes (58), jedna od Lulinuih pristaša.