Morales tvrdi da se pokušava izvesti državni udar

Bolivijski predsjednik Evo Moraels rekao je jučer da je demokracija u zemlji u opasnosti jer nasilne skupine pokušavaju izvesti državni udar.

- Sestre i braćo, naša je demokracija u opasnosti zbog državnog udara koji su pokrenule nasilne skupine kako bi potkopale ustavni poredak, napisao je Morales na Twitteru.

- Osuđujemo pred međunarodnom zajednicom taj pokušaj usmjeren protiv vladavine prava, dodao je.

U petak navečer sazvao je hitnu sjednicu s više ministara i vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga kako bi razmotrili stanje.

Građani Bolivije jučer navečer prosvjedovali su u nekoliko gradova, na nekoliko mjesta pridružila im se i policija, što je dodatni pritisak na predsjednika Moralesa nakon što se tjednima osporavaju rezultati prošlomjesečnih izbora.

U Cochabambi, mjestu nedavnih nasilnih sukoba, policijski dužnosnici prosvjedovali su na krovu svog stožera s bolivijskim zastavama izražavajući tako neposluh vladi.

Snimke na lokalnoj televiziji pokazuju policajce i u drugim gradovima kako marširaju uz prosvjednike i s njima izvikuju parole usmjerene protiv ljevičarskog čelnika Moralesa.

Nacionalni policijski zapovjednik i ministar obrane zanijekali su da je riječ o širem policijskom neposluhu, ali priznali su da je bilo pojedinačnih slučajeva.
Ministar obrane zatražio je od stanovnika da ostanu mirni, dodajući da nema planova vezano za mobilizaciju vojske.

Savezni policijski načelnik rekao je u priopćenju da će snage diljem zemlje ispuniti svoju zadaću očuvanja reda i mira.

Morales (60) je na vlasti od 2006. Dvadesetog listopada osvojio je četvrti mandat, do 2025., no oporba tvrdi da je riječ o prijevari.

U valu prosvjeda koji su počeli dan nakon izbora dosad je poginulo troje ljudi, a dvjestotinjak ih je ozlijeđeno.