IAEA pronašla čestice uranija, EU poslao poruku Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pronašla je čestice uranija na lokaciji u Iranu koju iranske vlasti nisu prijavile, piše u ponedjeljak BBC.

Povjerljivo izvješće, u koje je uvid imala ta britanska agencija, ne kaže gdje se točno ta lokacija nalazi, ali inspektori vjeruju da su uzorci uzeti s lokacije u teheranskoj četvrti Turquzabad.

To je mjesto na kojem, po tvrdnjama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Iran ima "tajno atomsko skladište".

Iran nije odgovorio na optužbe iz izvješća, ali je ranije kazao da se na toj lokaciji nalazi tvornica za čišćenje tepiha i da ona ne služi ni za kakve ilegalne svrhe.

IAEA je ranije potvrdila i da je Iran počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow, u zadnjem kršenju nuklearnog sporazuma s velikim silama.

Dodala je i da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija pozvali su u ponedjeljak Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2015. sklopio s velikim silama, upozorivši da će u protivnom biti suočen s novim sankcijama. 

EU, Francuska, Njemačka i Britanija traže od Irana da se drži obveza

Tri zemlje i Mogherini izrazili su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovo počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015. 

- Potvrđujemo našu spremnost da razmotrimo sve mehanizme JCPOA (sporazuma), uključujući sporni mehanizam rezolucije, kako bismo riješili sva pitanja vezana uz provedbu JCPOA u skladu s obavezama Irana, navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i tri zemlje.

Dodala je da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.