Bjesne šumski požari u Australiji

Vatrogasci pokušavaju obuzdati šumske požare u Australiji, a vlasti su naredile hitnu evakuaciju najugroženijih osoba, uključujući onih na obalnim turističkim destinacijama.

Vrući, suhi i vjetroviti uvjeti uzrokovali su opasnost od požara u Queenslandu. Poslijepodne u srijedu gorilo ih je preko 60, a četiri su bila kritična.

Oko 1500 vatrogasaca je na terenu i bore se protiv šumskih požara diljem zemlje, a stanovnicima u nekoliko gradova je izdano upozorenje o hitnoj evakuaciji.

Upozorenje je izdano za Noosa North Shore, popularno odmorište oko 150 kilometara južno od Brisbanea.

- Čamci su u vodi i pripravni za polazak, rekao je stanovnik Dave Wright za australski AAP.

Vatrogasne službe izdale su hitno upozorenje i gradu Pecheyu.

Helikopter za gašenje požara srušio se dok je pokušavao ugasiti požar u Pecheyu, objavio je australski ABC. Pilot je preživio, zadobio je lakše ozljede.
Uništeno je 14 domova u Queenslandu od kraja prošlog tjedna kada su izbili šumski požari što je natjeralo lokalne vlasti da proglase izvanredno stanje u 42 lokalna područja.

U susjednom Novom Južnom Walesu gori preko 70 požara. Njih 50 nije pod kontrolom, ali nijedan nije bio na kritičnoj razini, objavili su iz lokalne vatrogasne službe. 

Izdano upozorenje zbog "katastrofalne opasnosti od požara" u Sydneyu, najnaseljenijem gradu u Australiji te okolnim područjima zbog temperatura od tridesetak stupnjeva i snažnih vjetrova od 80 kilometara na sat.