Venecija pod vodom, proglasit će se stanje prirodne katastrofe

Talijanska vlada proglasit će izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji ne bi li se što brže osigurala sredstva da se na dulji rok izbjegne nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Malo prije ponoći u noći na četvrtak razina mora zaustavila se na 77 centimetara, što je znatno ispod jučerašnjih 1,87 metara, koliko nije viđeno već 53 godine.

- Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je srcu naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima - rekao je premijer Giuseppe Conte koji je došao u grad.

Popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja vladi daje "posebne ovlasti i sredstva" kako bi što prije djelovala.

Porast razine mora u kombinaciji s kišom i udarima vjetra potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 posto. Poginuo je jedan sedamdesetogodišnjak zbog strujnog udara. More je prevrtalo gondole, izbacivalo "vaporette" na obalu, poplavilo dućane, barove, restorane te uzrokovalo prekid struje u cijelom gradu. Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu do koljena. Angažirano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji ima 50.000 stanovnika svake godine prima oko 36 milijuna turista, od kojih 90 posto stranaca.

- U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. I naš je međunarodni kredibilitet u igri - ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.