Potresno svjedočanstvo Branka Lustiga u "Latinici" 1994. godine

Istaknuti filmski producent Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama "Oscar", preminuo je u 88. godini.

- Večer posvećena Branku Lustigu
- Preminuo Branko Lustig
- "Schindlerova lista"na Prvom programu u 20.35 

Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Gostovao je u emisiji Denisa Latina, "Latinica” 1994. godine te je na pitanje kako se osjeća kada se danas vraća u logore u kojima je bio, Lustig je odgovorio kako je apsurdno, ali osjeća glad.

Dobio je Orden kneza Trpimira, za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, tjedan dana nakon dobivenog Oscara za Schindlerovu listu. Rekao je kako je Oscar svjetska nagrada, a Orden kneza Trpimira za njega je velika stvar. Za njega, kako je rekao, ova nagrada znači više nego Oscar.

- Ja tu noć kada sam dobio ovu nagradu, prilikom koje se predsjednik Franjo Tuđman ispričao židovskom narodu, nisam mogao spavati zato što je ta isprika možda i važnija od samog odlikovanja. Zahvalan sam predsjedniku Tuđmanu što je to rekao i to će pomoći Hrvatskoj puno više nego što bilo tko misli, naglasio je Lustig u emisiji "Latinica” 1994. godine. Cijeli razgovor pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.
Aleksandru Stankoviću, 2009. godine u emisiji "Nedjeljom u 2”, Lustig je rekao koliko dobar producent zarađuje, kako se nosi sa slavom, koliko voli Zagreb i Hrvatsku. Emisiju "Nedjeljom u 2” u kojoj je gostovao Branko Lustig pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.
Magazin The Daily Beast , na listu 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena stavio je Branka Lustiga na visoko 29. mjesto. Rekao je kako je tajna njegovog uspjeha u marljivosti, ali je također imao i sreće. O tome kako je sniman film "Gladijator", razgovarao je s Nevenom Rendeli u emisiji "Subotom ujutro” 2014. godine. Emisiju pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.
Lustig je blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je velik broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. "Pad crnog jastreba", "Hannibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

Dva filma iz toga razdoblja - "Schindlerova lista" i "Gladijator" donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji "Drug Wars: The Camarena Story" okrunjen je nagradom Emmy. Svog Oscara za "Schindlerovu listu" 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audiovizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Od 2008. godine bio je predsjednik Festivala tolerancije - JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije.