Iranski novinar izbjeglica Behrouz Boochani oslobođen nakon 6 godina zatočeništva na Manusu

Kurdsko-iranski novinar Behrouz Boochani, koji je kao izbjeglica 2013. stigao u Australiju te je od tada zatočen u pritvor na otoku Manus, nakon punih 6 godina pušten je na slobodu na Novi Zeland.

Boochani je napisao nagrađivanu knjigu "No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison", na mobitelu preko Whatsappa iz pritvorskog centra dok se nalazio u zatočeništvu na Papua Novoj Gvineji.

Naš Dragan Nikolić već je pisao o nemilosrdnoj politici Australije prema ilegalnim migrantima, kao i o Behrouzu Boochaniju. Zašto su u zemlji koja inače ima jedan od najobuhvatnijih i najizdašnijih programa prihvata izbjeglica i imigranata ako su stigli legalno, brodovi s ilegalnim imigrantima toliki psihološki problem, pogledajte u njegovoj reportaži.

Boochani je danas obećao da se nikada neće vratiti u Papuu Novu Gvineju.

"Upravo sam stigao na Novi Zeland", tvitnuo je u četvrtak. "Tako je uzbudljivo dobiti slobodu nakon više od šest godina. Pozvan sam na Word Festival u Christchurchu i sudjelovat ću na jednom događaju ondje. Hvala svim prijateljima koji su ovo omogućili", napisao je.

Izbjegao zatvor u Iranu i završio u zatvoru na Manusu

Boochani je poslan je na otok Manus u srpnju 2013. godine, nakon što je brodom stigao na australski teritorij, točnije australijski Božićni otok. Nadao se da će ondje zatražiti azil, no to je propalo zbog stroge izbjegličke politike Australije. Naime, istog mjeseca tadašnji premijer Australije obećao je da tražitelji azila koji dođu brodom nikada neće biti preseljeni u Australiju, čak i ako se ustanovi da se zapravo radi o izbjeglicama.