Nastavlja se saslušanje u istrazi za opoziv predsjednika Trumpa

Nastavlja se saslušanje u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Prvog dana svjedoci su, a riječ je o američkim diplomatima iz Ukrajine, iznosili svoje spoznaje o tome je li predsjednik Trump ukrajinskom predsjedniku uvjetovao vojnu pomoć u zamjenu za procesuiranje Joea Bidena. Trump je sve nazvao lovom na vještice.

Oba karijerna diplomata dala su iskaze koji ozbiljno optužuju Donalda Trumpa i njegove suradnike, aktere paralelne američke politike prema Ukrajini.

- Tijekom 2018-e i 2019-e postao sam svjestan očitih napora Rudyja Giulianija i drugih, uključujući njegove suradnike Leva Parnasa i Igora Frumana, u vođenju kampanje protiv naše tadašnje veleposlanice Jovanovič, rekao je George Kent, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

- Jedan od mojih ljudi čuo je kako je predsjednik razgovarao s veleposlanikom pri Europskoj uniji Sondlandom te je pitao veleposlanika koje je predsjednikovo stajalište o Ukrajini. Veleposlanik Sondland je odgovorio da predsjednika više zabrinjava istraga protiv Bidena, koju gura Giuliani, govori William Taylor, veleposlanik SAD-a u Ukrajini.

Uz bivšeg njujorškoga gradonačelnika Giulianija, paralenu liniju prema Ukrajini predstavljali su posebni izaslanik Kurt Volker i ministar za energiju Rick Perry. To nije uobičajena diplomatska aktivnost, objašnjava Taylor.

- Sasvim je nešto drugo ako uvjetujete sigurnosnu pomoć i to državi koja je u ratnom stanju, koja je ovisna o toj pomoći i demonstraciji vaše podrške, naglašava William Taylor.

Pravni savjetnik republikanaca u Odboru upitao je Taylora je li paralelni kanal s nekom zemljom baš nešto najgore, što je iskusnog diplomata navelo na ciničan osmijeh i odgovor: ne, nije baš najgore što se može dogoditi.

- Malo je neuobičajeno da se američki veleposlanik pri Europskoj uniji uključuje u politiku u Ukrajini, naglašava Taylor.

Predsjednik Trump već je prije odbacio optužbe u ovom slučaju i nakon susreta s turskim liderom žučno komentirao saslušanje.

- Pitate me za onaj lov na vještice, na to mislite? Čujem da je to kao neki vic. Nisam gledao. Ni jednu minutu jer bio sam ovdje s predsjednikom Erdoganom, što je meni mnogo važnije, istaknuo je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Istraga se nastavlja sutra. Ključno je hoće li se utvrditi je li Trumpov telefonski poziv ukrajinskom predsjedniku Zelenskom 25-og srpnja zloporaba položaja stanara Bijele kuće.

On je tom prilikom tražio otvaranje istrage o korupciji protiv Joea Bidena i njegova sina, a pri tome je spominjana američka sigurnosna pomoć Ukrajini.