Izvanredno stanje u Veneciji zbog poplava

Izvanredno stanje u Veneciji. Jedan od najljepših gradova na svijetu, grad na vodi - sada je pod vodom.  Kada i kako će se to riješiti - još nitko ne zna. Zna se da je šteta velika i da Veneciju brana koja je trebala raditi već cijelo desetljeće - ne brani.  

- Venecija pod vodom, proglasit će se stanje prirodne katastrofe 

Ovakvo dizanje vode, 187 centimetara, posljednji je put viđeno prije više od pola stoljeća.

- Moramo naći rješenje.  Kada voda poplavi do metar i 40, to je za nas normalno. S time moramo živjeti, ali kada je više od toga, postaje prilično teško, naglašava Begamino Dal Mas, vlasnik obiteljskog restorana.

Među građanima i lokalnim poduzetnicima izmjenjuju se optimistične i pesimistične reakcije.

- More je naš život, kao i poplave. Ne traje to vječno, samo nekoliko sati. Pripremali smo se za poplavu nekoliko centimetara nižu od ove koja se dogodila, ali živi smo - dakle, moramo nastaviti, govori Jacopo Derai, upravitelj hotela Savoia & Jolanda.

- Venecija zapravo nije spremna za budućnost, zbog klimatskog stanja, ali i zbog političkih problema. Nažalost, čekali smo deset godina da profunkcionira brana Mose, ali ona još ne funkcionira, rekao je  Derai.

Podbacio je grandiozni sustav čeličnih brana u čijoj je izgradnji sudjelovao i hrvatski Brodosplit. Inicijalno je trebao stajati 1 cijelo 6 milijardi eura, ali  dosad je u MOSE utrošeno više od pet i pol milijardi. Podvodna struktura već sada je erodirana.

- Novac je potrošen na posve nekorisne konstrukcije, crne rupe za ulaganja. One su zapravo samo pogoršale stanje, jer s povećavanjem i čišćenjem lučkih prilaza dolazi još više vode u lagunu. Zbog lukobrana, kad zapušu vjetrovi, voda teško otječe i imamo još više izvanrednih situacija, govori Vicenzo Salvaggio, vlasnik galerije.

U poplavi koja je zahvatila 80 posto Venecije trajnu štetu pretrpjeli su Trg sv. Marka i glasovita istoimena bazilika. Premijer Conte najavio je ubrzano dovršavanje projekta MOSE i prvu pomoć Venecijancima.

- U prvoj fazi podijelit ćemo naknadu stanovnicima, maksimalno 5000 eura i vlasnicima trgovina - najviše 20 000 eura. Za one koji su pretrpjeli veću štetu trebat ćemo više vremena za procjenu. Tada će i za veću štetu biti dana naknada, rekao je Guseppe Conte, talijanski premijer.

Sa šokantnom plimom ovaj put došla je i simbolika: lokalno vijeće regije Veneto upravo je jučer odbacilo mjere za borbu protiv klimatskih promjena, da bi se nedugo zatim voda podignula toliko visoko, da je prvi put u povijesti poplavila i prostoriju u kojoj se glasovalo.