Car Naruhito proveo simboličnu noć s božicom

Japanski car Naruhito izašao je u petak prije zore iz privremeno postavljenog svetišta u sklopu carske palače gdje je proveo simboličnu noć s božicom sunca od koje, kako se vjeruje, potječe njegova obitelj, čime su završeni obredi u povodu njegova ustoličenja.

Najtajniji i najkontroverzniji od svih obreda ustoličenja, obred "Daijosai", usredotočen na božicu Amaterasu Omikami, počeo je nakon zalaska sunca u četvrtak.

Uz svjetlost baklji i pjevanje svećenika car Naruhito izašao je kroz bijele zavjese privremenog hrama oko 3 sata ujutro i time završio obred koji su pratili premijer Shinzo Abe i oko 400 uglednika u vanjskom paviljonu.

- Ovaj obred u osnovi je gozba koja uključuje božicu sunca i cara, kaže John Breen, profesor s Međunarodnog istraživačkog centra za japanske studije u Kyotu i dodaje da većina krunidbi sadržava mistične elemente.

- Car se preobražava sudjelujući u ovoj gozbi.

Taj ritual izazvao je nezadovoljstvo kritičara, od komunista do kršćana, koji kažu da podsjeća na militarističku prošlost i krši ustavnu odvojenost crkve i države.

Vlada i stručnjaci tvrde da je riječ o gozbi te da je to obred u kojemu car nudi hranu božici u završnoj ceremoniji kojom se potvrđuje njegov novi status cara.