Zbog snijega u Francuskoj muškarac smrtno stradao, 200.000 domova bez električne energije

Oko 200.000 kućanstava je u Francuskoj ostalo bez električne energije nakon jakih snježnih padalina u regiji Rona-Alpe i jedan vozač je poginuo pri padu stabla.

Promet je otežan na nekoliko cestovnih i željezničkih pravaca. Stanje se postupno popravlja, ali u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu je i dalje 190.000 domova bilo bez struje, što je 140.000 manje nego ujutro, rekli su iz elektro-energetskog sustava Enedis.

- Pao je obilan snijeg. Uvjeti su noću bili teški i ne možemo reći kada će sustav u potpunosti profunkcionirati - rekao je predstavnik Enedisa tijekom dana.
Zatvaranje cestovnih pravaca je dodatno otežalo zadatak za više od 2000 mobiliziranih tehničara.U snijegom najzahvaćenijem departmanu Drome dućani su danas bili zatvoreni, a nastava u školama se ne predviđa ni za ponedjeljak. Prefektura departmana je na raspolaganje stavila 300 prihvatilišta.

Više od 10.000 klijenata i tvrtki telefonskog operatera Orange nije bilo u mogućnosti koristiti fiksne telefone u departmanima Drome i Ardeche a oko 50.000 korisnika ostalo je bez interneta.