Nezapamćene poplave u Veneciji, najgore tek dolazi

S kišom i poplavama bore se i u Veneciji, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje. Razina vode dosegnula je 160 centimetara, a najgore, čini se, tek dolazi. Poplavljeno je oko 70 posto grada, zaustavljen je promet, zatvorene su škole, trgovine i uredi.

Ovako izgleda grad u kojem je razina mora porasla za više od metar i pol. Zatvoren je Trg Svetog Marka i Duždeva palača, zaustavljen je promet, zatvorene su škole, a gondole i turistički brodići koji plove idiličnom lagunom nisu prizori koji ovih dana dočekuju turiste. Oni koji su i dalje tu obilaze grad u gumenim čizmama. Očajni vlasnici trgovina, suvenirnica i restorana prionuli su izbacivanju vode.

Za poplave s kojima se Venecija suočava gradonačelnik okrivljuje klimatske promjene jer je razina vode 20 cm viša nego prije stotinu godina. Poziva da se napokon napravi sustav brana i spriječi potop jednog od najljepših gradova na svijetu. Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje i odobrila 20 milijuna eura pomoći Veneciji, ali to je, kaže, ministar kulture, samo prva pomoć.

- Tražili smo od parlamenta da se daju porezne olakšice svakome tko donira novac za zaštitu kulturne baštine. Više od 50 crkava je poplavljeno, razmjestili smo posebne jedinice plavih kaciga koje će se brinuti za kulturnu baštinu. Činimo što možemo, rekao je Dario Franceschini, ministar kulture.

Svog Mojsija 21. stoljeća Venecija još uvijek čeka 

Projekt  "MOSE" - Modulo Sperimentale Elettromeccanico, „Mojsije" u skraćenoj verziji, nazvan prema biblijskom Mojsiju koji je razdvojio vode Crvenog mora kako bi Izraelci mogli prijeći na drugu stranu, trebao je more odvojiti od Venecije i tako je spasiti od neminovnog potapanja. Da je sve išlo po planu, ovog se utorka visoka plima ne bi svom svojom snagom probila u Veneciju, a kamoli potopila svjetski poznati trg Svetog Marka, magnet za oko 20 millijuna turista godišnje.

Poplava je zatvorila škole i muzeje, zaustavila čuvene vodene autobuse - vaporette, preplavila slavnu baziliku svetog Marka, poplavila povijesne palače. Vlada premijera Giuseppea Contea proglasila je izvanredno stanje, izdvaja 20 milijuna eura pomoći za grad, za one s oštećenim kućama - 5 tisuća, za tvrtke 20 tisuća eura.

Projekt Mojsije, konačno se počeo provoditi 2011. Točno 78 jarko žutih pokretnih barijera ukopanih u vodu, kad se aktiviraju, uzdižu se iznad površine mora i brana su plimi iz Jadranskog mora prema osjetljivim venecijanskim lagunama. Ali, već postavljeni plutajući elementi, ne uspravljaju se zbog tehničkih problema. S prvotne cijene od 1,6 milijardi eura, Mojsije je poskupio na 5,5 milijardi eura i bit će u punom pogonu tek 2021.