Rusija vratila zaplijenjene ukrajinske ratne brodove

Ruske vlasti vratile su u ponedjeljak nekoliko zaplijenjenih ukrajinskih ratnih brodova, uoči mirovnih pregovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog idući mjesec.

Vraćanje brodova potvrdila je i ukrajinska vlada, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je taj korak.

Ruska obalna straža zaplijenila je tri broda s posadama u vodama kod Krima prošle godine. Ruska strana otvorila je pritom i vatru. Rusija tvrdi da je ukrajinska ratna mornarica "provocirala" ulaskom u ruske teritorijalne vode u Kerčkom prolazu, između Krima i kopnene Rusije.

Ukrajina i zapadne sile smatraju Krim ukrajinskim teritorijem. Rusija ga je okupirala i anektirala 2014. nakon što je Ukrajina svrgnula proruskog predsjednika i okrenula se Zapadu.

Brodovi su vraćeni nekoliko sati prije posjeta njemačkog ministra vanjskih poslova Heike Maasa koji će sudjelovati u mirovnim naporima. Posade brodova puštene su prije dva mjeseca u sklopu razmjene zarobljenika.

Putin i Zelenski trebali bi se sastati 9. prosinca u Parizu, što će biti njihov prvi sastanak. Nazočni će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zadnji summit četiri zemlje održan u Minsku 2015. doveo je do sporazuma o prekidu vatre koji se često krši.