Vukovar 28 godina poslije: kako u bolju budućnost?

Unatoč okupaciji, žrtva Vukovara, njegovih stanovnika i branitelja, bila je jedna od prekretnica u ratu za slobodu i neovisnost Hrvatske. Višestruko brojniji agresor iz Srbije, potpomognut domaćim pobunjenicima, grad je sravnio sa zemljom.

Ubijali su ranjenike, žene, djecu, starce. Ukupno je stradalo 2717 branitelja i civila, u logore u Srbiji odvedeno je sedam tisuća ljudi, iz grada ih je protjerano 22.000 tisuće. Tromjesečna opsada bila je nešto što Europa nije vidjela od Drugoga svjetskog rata. 

● "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"
● Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića iz Vukovara
● Okupirana Škabrnja: ćirilicom je pisalo "Dobro došli u mrtvo selo" 

Nakon kalvarije koju su proživjeli - kako Vukovarci danas gledaju na svoju budućnost?

Donosimo priču o Vukovaru danas, 28 godina poslije.

U pogonu obućarske tvrtke proizvode se dijelovi dječje obuće za njemačku tvornicu. Aleksandra Mikuljević šije ukrase.

- Ja sam tu, eto, pet i pol godina, meni je tu o.k., zadovoljna sam, kaže Aleksandra Mikuljević.

Zadovoljna je i Uprava jer će vlasnik uložiti u izgradnju novog pogona te, uz sadašnjih 111, zaposliti još 20 ljudi. No problem je, ističu, pronaći kvalificiranog radnika.

● Političari o Danu sjećanja
● Svijeće u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje
● Škabrnjani se prisjećaju svojih najmilijih
● Tužni rastanak u proboju iz Vukovara
● Bitka za Vukovar
● Djelatnici vukovarske bolnice 1991. učinili čudo

Prva granata na Vukovar - 15. kolovoza 1991. godine
 

Nastave li se negativni demografski trendovi i iseljavanje, neće u Vukovaru imati tko raditi, upozorava demograf prof. dr. sc. Dražen Živić. U gradu je više starih nego mladih.
- Radne snage, a osobito kvalificirane i osobito visokoobrazovane neće biti dovoljno da pokrene na jednom zamašnjaku jače gospodarske aktivnosti i gospodarski oporavak ovog prostora i, naravno, napredak jer on to zbog svoje uloge u Domovinskome ratu zaslužuje, smatra Živić.

Spas za gospodarstvo vide u novom zakonu o Vukovaru koji bi, uz ostalo, poduzetnicima donio i oslobađanje od poreza na dobit.

- Sada je to već na Europskoj komisijii da se donese u dogovoru s Vladom RH novi zakon za grad Vukovar gdje bi grad Vukovar imao dodatne benefite, odnosno poduzetnici koji posluju na području grada Vukovara, i očekujem da će u razdoblju kada RH bude predsjedala Europskom unijom taj zakon biti i donesen, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Za razliku od gospodarstva, infrastruktura je obnovljena i danas je to grad koji ljepotom i poviješću privlači turiste. Samo će ove godine Dunavom uploviti 360 kruzera. Nedostaje hotel visoke kategorije, ali otvaraju se novi smještajni objekti.

Vukovarci imaju volje i snage graditi budućnost svoga grada. Dva desetljeća od povratka strpljivo čekaju da se ispuni obećanje i Vukovar ponovno postane snažno industrijsko središte.