More se povlači iz Venecije, u Austriji snježno nevrijeme

Polako pada razina mora i rijeka u Italiji. Plimni val u Veneciji počeo je popuštati, no opasnost još nije prošla. U isto vrijeme sjever Italije te dijelove Austrije - pogodilo je snježno nevrijeme. U odronu u Austriji poginula je jedna osoba. Zatrpane su prometnice, a u Tirolu je 25 tisuća kućanstava bez struje.

Kada je napokon prestala padati kiša, u venecijanskoj se laguni spustila razina mora, što je ohrabrilo ljude da se vrate svakodnevnom životu. Već u svitanje, prionuli su izbacivanju vode i čišćenju trgovina i kafića.

Oko 13 h stiglo je i upozorenje da dolazi novi plimni val. Do sada su u gradu koji se prostire na 118 otočića odvojenih kanalima i povezanih s više od 400 mostova, tri rekordno visoka plimna vala u samo tjedan dana prouzrokavala štetu koja se trenutačno procjenjuje na milijardu eura.

Izlila se i rijeka Arno, ali su Firenca i Pisa izbjegle najgore. Najviša, crvena upozorenja za oluje, poplave i klizišta izdana su prije i za Toskanu i Emilia-Romagnu. U toj se regiji, dan nakon što su vatrogasci izveli 450 akcija, 35 km sjeverno od Bologne, urušio dio obrambenog zida uz kanal. Evakuirane su stotine obitelji, ostavljajući hektare potopljenih polja.

- Snijeg u Tirolu, deseci tisuća kuća bez struje 

Zbog snijega i poplava i austrijska je vlada na području uz granicu s Italijom proglasila izvanredno stanje. Zaustavljeni su vlakovi između Innsbrucka i planinskog prijevoja Brenner, zatvoren je dio cesta, a u Bad Gesteinu u saveznoj državi Salzburg snježne lavine i blato srušili su nekoliko kuća. Spašena su dva života.

1800 vatrogasaca samo na području Salzburga u poteklih nekoliko dana imalo je čak 600 akcija. Vrijeme se još nije smirilo pa su ceste i dalje zatvorene, a mještani ne mogu na posao.