BiH: Šokantni dokazi o zlostavljanju djece s mentalnim teškoćama

Djeca s mentalnim teškoćama, koja bi trebala biti pod posebnom zaštitom, u jednoj su specijaliziranoj ustanovi u okolici Sarajeva izložena teškom zlostavljanju, upozorila je zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Čudić.

Ona je na konferenciji za medije u sjedištu entitetskog parlamenta u Sarajevu pokazala snimke na kojima se vidi da su djeca, koja su smještena u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u mjestu Pazarić, vezana uz radijatore ili krevete, neki od štićenika su snimljeni s rukama vezanim iza leđa, a prostori u kojima borave krajnje su zapušteni. Na nekim snimkama na djeci se jasno vide i tragovi ozljeda.

Čudić je novinarima kazala da šokantni prizori zorno dokazuju da se situacija u Zavodu u Pazariću, kojim upravlja Vlada Federacije BiH i u kojemu boravi oko 350 štićenika, može opisati kao "moderno ropstvo".

- Djeca i po 14 sati provode vezana - kazala je Čudić, koja je zastupnica oporbene Naše stranke (NS).

Najavila je da će zatražiti hitno djelovanje parlamenta kako bi se spriječilo zlostavljanje djece i odmah provela smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda, koji su najodgovorniji za trenutačno stanje.

Na kaotično stanje u Zavodu nedavno je upozorio novoimenovani ravnatelj Redžep Salić objavivši informacije o brojnim zloporabama koje su počinili članovi bivše uprave. Prema Salićevim navodima, novac namijenjen obnovi Zavoda i njegovu opremanju usmjeravan je na gradnju i opremanje vikendica i adaptacije stanova bivše ravnateljice i njezinih suradnika.

Radovi na samom objektu u Pazariću pritom su izvedeni krajnje nestručno i uz uporabu najjeftinijih materijala, pa u objekte u kojima borave djeca neprestano prodire vlaga.

- Uložen je golem novac, a nitko ne zna gdje je on točno završio - kazao je ravnatelj Salić.

Vlada Federacije BiH najavila je da će te navode provjeriti te je naložila izvanredan nadzor nad stanjem u Zavodu u Pazariću.