Srbiju trese špijunska afera

Srbiju trese špijunska afera, nakon što je u javnost dospjela snimka na kojoj navodni pripadnik ruske vojne obavještajne službe, daje mito visoko pozicioniranom dužnosniku srbijanske vojno-sigurnosne agencije.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se afera istražuje, a srbijanska sigurnosno-obavještajna agencija potvrdila je autentičnost snimke.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je kako je "nedvojbeno" utvrđeno da se na snimci, objavljenoj na Youtubeu 17. studenog, nalazi ruski obavještajac.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije danas novinarima u Skupštini Srbije da se rano ujutro vidjela s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, naredio vojnosigurnosnoj agenciji (VBA) da istraži aferu o kojoj pišu beogradski mediji.

- Vrlo je važno naglasiti u ovom trenutku da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriju Republike Srbije, a on se de facto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači vrlo intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano, istaknuo je Željski u izjavi za RTS.

On je naglasio da je posao pripadnika BIA-e da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

- Sve mjere koje su u nadležnosti BIA i VBA, prije svega, u ovom konkretnom slučaju, vrlo se intezivno poduzimaju i bit će poduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i na vrijeme, dodao je Željski.

Po njegovim riječima, i civilne i vojne službe su "vrlo intezivno angažirane na ustanovljavanju svih okolnosti", o čemu će govoriti i srbijanski predsjednik nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja će biti održana u četvrtak.

Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić "prikuplja informacije", a očekuje da tijekom sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i protuobavještajnih službi, kao i načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije.