Potres na britanskom kraljevskom dvoru

Potres na britanskom kraljevskom dvoru zbog pedofilske afere princa Andrewa. Osramoćeni kraljičin sin objavio je da se povlači iz javnog života, ta da se odriče svih dužnosti vezanih uz njegov status. Poručio je da je njegova nekadašnja povezanost i druženje s osuđivanim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom postala velika smetnja za kraljevsku obitelj. Dozvolu za odstupanje, kaže, zatražio je i dobio od svoje majke, kraljice Elizabete II. Sve je službeno obznanila i Buckinghamska palača.Uhićenje Jeffreya Epsteina, a zatim i njegovo samoubojstvo, na površinu je izvuklo i mnoge informacije o kojima se godinama šutjelo. Seksualni predator, koji je tijekom godina zlostavljao maloljetnice i iskorištavao ih doslovce poput seksualnih robinja, u cijeloj priči nije bio sam. Među ostalima, spominje se i ime princa Andrewa.

- Samo želim ponoviti i ponovno potvrditi izjave koje je u moje ime već dala Buckinghamska palača, poručio je princ Andrew, vojvoda od Yorka.

Premda on cijelo vrijeme negira da je sudjelovao u pedofilskim orgijama, pojedine djevojke odlučile su nedavno izaći s cijelom pričom u javnost. Virginia Roberts optužila je vojvodu od Yorka da je imao s njom seksualne odnose u doba kada je bila još maloljetna. Kraljevska obitelj izbjegavala je izravno komentiranje cijelog slučaja sve do nedjelje, kada je 59-godišnji princ dao ekskluzivni intervju BBC-u i umjesto da sve ostavi iza sebe, dodatno se zakopao u cijelu priču. 

- Toga dana 10. ožujka., koji se spominje u istrazi, bio sam kod kuće, bio sam s djecom. Vodio sam Beatrice na Pizza Express u Woking na zabavu. Mislim da je bilo oko 4 ili 5 popodne, rekao je Andrew.

Sve je prozvano najvećom PR katastrofom kraljevske obitelji. Ni mediji, ni javnost više nisu na strani kraljičina sina. Sada ga drže gotovo jednakim njegovu prijatelju Epsteinu, a njegov javni istup za BBC smatraju skandaloznim, ponajviše zbog nedostatka empatije za žrtve seksualnog zlostavljanja.

- Sada je sigurno da je princ Andrew samo djelomično dobio bitku. U intervjuu je odgovorio na mnoga pitanja, ali mislim da će tek sada mnogi ljudi postavljati nova pitanja i tražiti nove odgovore. Ali i istražitelji unutar pedofilske afere željet će sada na svoja pitanja čuti nove odgovore, poručio je Dickie Arbiter, bivši glasnogovornik Buckinghamske palače.

Princ Andrew drugi je sin kraljice Elizabete II. Buckinghamska palača više je puta demantirala bilo kakvo neprimjereno ponašanje princa Andrewa.