Laburist Corbyn predstavio radikalni manifest i najavio nacionalizaciju

Britanski laburisti predstavili su u četvrtak radikalni manifest nade s kojim izlaze na opće izbore idućeg mjeseca, najavljujući nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni Internet.

Ljevičarski veteran Jeremy Corbyn ponudio je glasačima "najradikalniji plan našeg doba, pun nade, usmjeren na ljude, s potpuno zaokruženom financijskom konstrukcijom".

Obećao je vratiti u javno vlasništvo željeznicu, poštu, energetski sektor i vodoopskrbu ako laburisti osiguraju većinu u parlamentu na izborima zakazanima za 12. prosinca.

Najavljuje i velike investicije u javne usluge, uvođenje 32-satnog radnog tjedna i reforme u korporativnom sektoru.

Laburistička stranka obećala je i zelenu industrijsku revoluciju kojom bi se riješila, kako ju Corbyn naziva, "klimatska kriza", usmjeravanjem fokusa pri otvaranju novih radnih mjesta i pri poslovanju kompanija na borbu protiv globalnog zatopljenja.

- Možemo iz temelja izmijeniti gospodarstvo kako bi donosilo korist širokom krugu ljudi, a ne tek šačici, poručio je Corbyn.

Manifest uključuje i 5-postotno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru i ukidanje školarina na fakultetima.

Laburisti namjeravaju i podići poreze građanima s najvišim primanjima, a planiraju i više korporativne poreze i naknade za naftne i multinacionalne kompanije.