Plenković kaže da štrajk ima predizborne konotacije; Divjak: Na premijeru je odluka

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako štrajk zaposlenih u obrazovanju, koji traje već 29. dan, "možda ima i nekakve predizborne konotacije".

-
Milinović odbacuje optužbe Mihalinca o zastrašivanju štrajkaša
- Plenković: Ova je Vlada prijatelj i radnika i umirovljenika
- Divjak: Dijalog je jedino rješenje

- Apeliramo na profesore, učitelje, na roditelje i na učenike, pa na kraju i na čelnike sindikata na dijalog, na razum, na razgovor, da se pronađe rješenje, jer ovakva situacija, moram to otvoreno reći, sigurno ima i nekakve konotacije predizborne. Dakle, to uopće nije sporno, mislim da smo tu vježbu vidjeli i prošle godine kada je bila riječ o jednoj drugoj temi, rekao je Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s irskim premijerom Leo Varadkarom.Poručio je kako nije dobro da se njegovu Vladu kvalificira kao da ne želi dijalog. 

- Zato želim da nastavimo dijalog i pronađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada, koja radi za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike, naglasio je Plenković.

- Ono što apeliram sada, s ovim štrajkom, koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju 'naši koeficijenti nisu dobri', dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će možda biti u pitanju dio blagdana, odgoda mature, možda odgođeni i prijemni ispiti na fakultetima, kaže premijer.

Smatra kako to nije dobro, pogotovo ne u Vladi koja diže plaće, pa je u takvoj situaciji štrajk "pretjeran".

Plenković je prethodno već apelirao na sindikate obrazovanja da nastave dijalog i prekinu štrajkati, jer će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.Divjak: Na premijeru je odluka

A ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

- Važno je da ne razmišljamo samo o materijalnom položaju nego općenito o statusu naših učitelja i nastavnika. Razgovarali smo o mogućim rješenjima i on je sada sa svime upoznat i na njemu je odluka u kojem će trenutku dalje reagirati, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak po izlasku iz Banskih dvora.