"Nulta stopa tolerancije na korupciju"

U Hrvatskoj se prvi put obilježava Međunarodni tjedan svjesnosti o prijevarama i korupciji. Kako bi se podignula svijest o njihovu negativnom utjecaju na društvo, osobito mlade, organizirana su predavanja i okrugli stolovi.

Gotovo sva istraživanja o korupciji u Hrvatskoj pokazuju veliko nepovjerenje građana prema institucijama.

- Da bismo dobili pozitivnu percepciju, mislim da je tu jako važna transparentnost, u principu ta transparentnost doprinosi zapravo društvu jednakih šansi, naglašava Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Promjene u društvu donosi i nulta stopa tolerancije prema korupciji. 

- Razlika između razvijenih i manje razvijenih zemalja jest stupanj tolerancije prema korupciji. One države u kojima je korupcija na najnižoj razini, u njima je taj stupanj tolerancije gotovo na nuli. U Hrvatskoj je obrnuto, ističe Yuri Sidorovich, glavni Deloitteov partner za forenziku u Adriatic regiji.

Situaciju promatra i antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, nazvano GRECO, koje daje preporuke državama što trebaju promijeniti da bi se korupcija iskorijenila.

- Možda ne bi bilo loše da se ispuni preporuka GRECO-a koja se tiče donošenja kodeksa etike za parlamentarce, a što već GRECO čeka najmanje četiri godine, govori Marin Mrčela, predsjednik Skupine država članica Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO). 

Za 12 dana stiže i novi izvještaj o Hrvatskoj o sprječavanju korupcije vezano uz najviše dužnosnike izvršne vlasti. 

- Očekujem da će GRECO dati preporuke s obzirom na to da je već u prijašnjoj evaluaciji rekao da budno prati sve što se dešava oko Povjerenstva, da želi biti upućen u sve zakonodavne promjene koje će se dešavati, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Uspješnijoj borbi protiv korupcije među dužnosnicima trebao bi pomoći i novi zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji se očekuje iduće godine.