Bivša Trumpova savjetnica tvrdi da je ideja o ukrajinskom uplivu na izbore neistinita

Bivša savjetnica za Rusiju predsjednika Donalda Trumpa Fiona Hill rekla je pred Kongresom u četvrtak da je teorija o značajnoj ukrajinskoj umiješanosti u predsjedničke izbore 2016., koju promiču republikanci, neistinita.

Fiona Hill, nekoć glavna savjetnica za Rusiju Bijele kuće, svjedočila je pred Odborom za obavještajne poslove Zastupničkog doma, petog dana javnih saslušanja u sklopu pokrenutog postupka opoziva predsjednika Trumpa.

David Holmes, bivši djelatnik američkog veleposlanstva u Kijevu, također je rekao zastupnicima da su visoki američki dužnosnici, u Trumpovo ime pritiskali Ukrajinu da pokrene istragu o sinu bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena danas glavnog Trumpovog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima.

- Ti visoki dužnosnici koristili su poluge naše diplomatske moći kako bi potaknuli ukrajinskog predsjednika da objavi otvaranje istrage protiv Trumpovog političkog suparnika, rekao je Holmes.

Trump i njegovi saveznici promiču teoriji o ukrajinskoj intervenciji u predsjedničke izbore 2016. kako bi opravdali pritisak na ukrajinske vlasti.

- Na temelju pitanja i izjava koje sam čuo, čini se da neki od vas u ovom odboru vjeruju da Rusija i njene sigurnosne službe nisu provele kampanju protiv naše zemlje te da je, nekako, iz određenih razloga, to učinila Ukrajina, rekla je Hill na saslušanju.

- To je fiktivan narativ koji su stvorile, i promiču ga, ruske sigurnosne službe, ustvrdila je Hill, upozorivši da ne bi trebalo koristiti narativ koji odgovara ruskoj vanjskoj politici.

Gordon Sondland, američki veleposlanik u Europskoj uniji, rekao je u srijedu pred Kongresom, kako misli da je Trump doista uvjetovao bilateralni susret s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim time da Kijev pokrene istragu protiv američkih demokrata zbog korupcije.

Usto je rekao da je stekao uvjerenje da velika vojna pomoć Ukrajini ovisi i o pokretanju tih istraga, premda je priznao da mu Trump nije ništa rekao o toj povezanosti.