Počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore

Od ponoći su počeli teći rokovi u kojima potencijalni kandidati za Pantovčak moraju prikupiti po 10.000  potpisa i time potkrijepiti svoju predsjedničku kandidaturu za izbori za predsjednika Republike koji će se održati 22. prosinca.

Potpise trebaju prikupiti u 12 dana i to samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.

Obrasci se mogu isprintati s mrežne stranice DIP-a i ne mogu se zamijeniti nekim drugim, starim obrascima, poručuje potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini, i službeno će početi izborna promidžba. 

DIP će kandidature zaprimati već od danas u svojoj zgradi u Visokoj 15, a četiri posljednja dana u zgradi Hrvatskog sabora. 

Kako bi se spriječile gužve, DIP poziva predsjedničke kandidate da najave dolazak. 

Petogodišnji mandat

Hrvatska predsjednika države bira na mandat od pet godina, biraju ga punoljetni hrvatski državljani u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se natjecati za još jedan mandat, svoje mjesto na Pantovčaku vide i bivši premijer Zoran Milanović, kao i Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić, Vlaho Orepić...
HRejting: Evo kakva je popularnost stranaka i potencijalnih predsjedničkih kandidata

Dario Juričan na zagrebačkoj Savici

S potpisima za kandidaturu u ponoć i jednu minutu krenuo je Dario Juričan kod vrtova na Savici u Zagrebu, a u jedan sat bio je na Trgu bana Jelačića.

- Ovo je utrka na 100 metara s preponama i divljim zvijerima. Svi koji su mislili da je ovo zezancija evo sad došao sam tu da im pokažem da ovo nije zezancija. Moj program možda ne zvuči onako kao što bi svi htjeli, ali moj program je barem iskren i želim da građani prepoznaju koruptivne vrijednosti koje predstavljam cijeloj Hrvatskoj. Počeo sam prikupljati potpise od prve minute. Želim pokazati da sam jednako uporan, ako i ne uporniji od drugih. a sigurno sam jednako uporan kao i moj najveći protukandidat na izborima Milan Bandić, rekao je Juričan.
Zoran Milanović u Puli

Potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović počeo je prikupljanje potpisa podrške kandidaturi za predsjednika Republike Hrvatske u Puli. Na Narodnom trgu u 9 sati potpisao je i sam sebi. Prikupljanje potpisa nastavit će istoga dana u Umagu, Rijeci i Fužinama. 

- Danas počinjemo prikupljati potpise i kad ih prikupimo predat ćemi ih. Nisam se sam potpisao, vidiš to sam mogao, svoj potpis staviti, rekao je Milanović te kasnije to i učinio.

- Sad idemo za Umag, Buje, Rijeku i Fužine. Očekujem dobru podršku. Bit će žestoka borba do zadnjeg trenutka, poštena, nadam se. Pa tko uzjaši, a tko sjaši, rekao je Milanović na početku prikupljanja potpisa za svoju kandidaturu.
Miroslav Škoro na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro posjetio je svoj štand za prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsjednika Republike u 10 sati na zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića.

- Počeli smo prikupljati potpise, nisam se sam potpisao. Na našem štandu je prilično užurbano. Nama se javilo nekoliko tisuća volontera. Svima se zahvaljujem, a posebice onima koji će idućih dana prikupljati potpise bez obzira na vremenske uvjete. Zahvaljujem i svima koji su dosad potpisali. Pozivam građane da mi daju podršku i potpišu i da na neki način stvorimo, barem kroz potpise, jedan mali referendum koji ćemo poslije, ako Bog da, i provesti kada osvojimo vlast, rekao je Škoro nakon početka prikupljanja potpisa za svoju kandidaturu.
Kolinda Grabar-Kitarović u Zadru

Aktualna predsjednica Kolinda Grbar-Kitarović počela je prikupljanje potpisa u Zadru. U 10:30 posjetila je štand za prikupljanja potpisa potpore na Narodnom trgu te i sama potpisala svoju kandidaturu.

Na pitanje nada i se pobjedi, i s kime se vidi u drugom krugu, preddsjednica i potencijalna kandidatkinja rekla je kako neće nagađati.

- Pobjedu temeljim na svojem programu koji sam ponudila, a koji je usmjeren na bolje plaće u Hrvatskoj, bolja radna mjesta, na naše starije sugrađane kojima treba posvetiti malo više pozornosti, na inovacije, razvoj gospodarstva, razvoj demokracije, borbu protiv korupcije i moge druge teme.
Katarina Peović na središnjem zagrebačkom trgu

Kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a za predsjednicu Hrvatske Katarina Peović najavila je da će, ako pobijedi na izborima, biti potpuno drugačija predsjednica od HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović te će se zalagati za demilitarizaciju i izlazak Hrvatske iz NATO-a.

- Zagovarat ću korjenite promjene u interesu narodne većine, uz ostalo zaštitu dostupnog i besplatnog zdravstva i obrazovanja, demilitarizaciju, smanjenje ulaganja u vojsku, povlačenje hrvatskih vojnika iz međunarodnih vojnih misija i konačno izlazak Hrvatske iz NATO-a, poručila je Peović ispred štanda na središnjem zagrebačkom trgu gdje od danas prikuplja potpise za predsjedničku kandidaturu. Smatra da su nam potrebne temeljite promjene, zaštita obrazovanja, zdravstva, stanovanja i prehrane.S kandidaturom i poseban račun za financije

Skupe li potrebnih 10.000 potpisa, potencijalni predsjednički kandidati svoje kandidature mogu DIP-u predati i prije krajnjeg roka, a pri tome trebaju voditi računa da najkasnije s danom predaje moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe. Za sada je to učinilo njih jedanaest.

Sredstva s tog računa mogu koristiti samo za podmirenje troškova promidžbe, ne i za podmirenje osobnih troškova kao što su troškovi za osobnu odjeću, otplatu dugovanja i slično. 

O otvaranju posebnog računa potencijalni su predsjednički kandidati dužni pisano obavijesti DIP koji im izdaje lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja. Riječ je o računalnom programu putem kojega se dostavljaju i druga propisana izvješća i podaci te objavljuju na mrežnoj stranici DIP-a. Taj način dostave, odnosno taj sustav novost je na skorim izborima za predsjednika države, ali je uspješno primijenjen na izborima za Europski parlament, podsjeća Fabijančić- Križanić. 

Novi sustav, smatra, nije težak za kandidate, široj javnosti jamči preglednost i transparentnost, a DIP-u olakšava nadzor.    

Novosti u financiranju

Svaki kandidat na promidžbu može potrošiti do osam milijuna kuna. Promidžbu može financirati iz vlastitih, sredstava stranke koja ga je predložila te iz donacija - fizičkih i pravnih osoba koje mu mogu donirati do 30.000 odnosno 200.000 kuna. 

Donacije u novcu uplaćuju se na poseban račun, a donatori su dužni primatelju dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu, odnosno lokalnim proračunima ili zaposlenicima.

Po novome, ako je donacija veća od 5000 kuna, tada treba zaključiti ugovor, a za svaku se mora izdati potvrda, napominje potpredsjednica DIP-a. 

Novost je i da potencijalni  predsjednički kandidati koji su otvorili poseban račun, a neće postati kandidati, moraju isti zatvoriti 15 dana nakon objave zbirne liste kandidata, naglašava Fabijančić-Križanić.

Prva financijska izvješća predsjednički će kandidati DIP-u morati podnijeti sedam dana prije izbora, a DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tako učiniti dostupnim javnosti.

S obzirom na to da su izbori i financijski zahtjevan posao, Vlada je kandidatima za naknadu dijela troškova u proračunu osigurala 2,8 milijuna kuna, no na nju mogu računati samo kandidati koji osvoje više od 10% glasova. 

Eventualni drugi krug izbora

Ako ni jedan kandidat za predsjednika države Republike Hrvatske ne dobije u prvom krugu većinu glasova svih birača koji su glasovali, održava se drugi krug izbora nakon 14 dana.

Znači, ne dobije li 22. prosinca ni jedan predsjednički kandidat većinu glasova birača koji su glasovali, za dva tjedna, 5. siječnja 2020. održat će se drugi krug u koji će ući dva kandidata s najviše dobivenih glasova.