Stipendije za varaždinske studente

Studentski život nije jeftin i svaka je dodatna kuna dobrodošla. Stoga nije čudno što svake godine ima sve više prijava za stipendije. Mjesečni džeparac dobit će od Grada i varaždinski studenti.

Društvu od 530 stipendista pridružilo se čak 268 novih učenika i studenata, koji će od Grada Varaždina mjesečno primati 600 kuna. 

- Prije svega kao neko priznanje za sav moj rad dosad i poticaj naravno da se dalje trudim još i više, ili barem jednako toliko, ističe Filip Andabaka, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

- Definitivno planiram sve od stipendije uložiti u svoju karijeru, planiram to uložiti u svoj napredak kao muzičara i glazbenika i olakšat mami i tati isto malo s druge strane, kaže Igor Matavulj, student Muzičke akademije.

Varaždinski gradonačelnik ističe - nijedan grad u Hrvatskoj nema 50 posto novih stipendista u odnosu na prijašnji broj. Potvrđuje to da sve više mladih Varaždinaca odlučuje nastaviti školovanje u visokoobrazovnim ustanovama.

- Studenti postižu sve bolje rezultate i prema onome što mi vidimo, oni iz godine u godinu opravdavaju stipendije. I mislim da je to nešto što definitivno govori o razvojnom potencijalu grada Varaždina. Varaždin inače ima višu stopu visokoobrazovanih u odnosu na Hrvatsku. Međutim to je još premalo, smatra Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Uz stipendije, potiče se i na odabir deficitarnih zanimanja, a Grad sa 150 kuna na mjesec učenicima i studentima sufinancira prijevoz. Za sve to ove je godine u proračunu osigurano oko 2 milijuna kuna.