Hrvatski timovi odmah po dolasku u Drač počeli traganje

U Albaniju su stigli specijalizirani timovi za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite.

- U Albaniji 21 osoba poginula, oko 600 zatražilo pomoć liječnika


Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković, potvrdio je u večerašnjem Otvorenom da su hrvatski potražni psi odmah po dolasku detektirali osobu u zgradi u Draču koja je dva kata potonula u zemlju.

Albaniju su, naime, jutros pogodili snažni potresi magnituda 6,4 i 5,4 po Richteru. Poginulo je najmanje 18 osoba, a ozlijeđeno više od 600. Tijekom dana je zabilježen i niz manjih potresa.

Ekipa spasilačkih pasa Hrvatske objavila je na svojoj Facebook stranici objavu u kojoj su napisali kako se nadaju da njihova pomoć neće nikome trebati, no kada do toga dođe - spremni su.

Pravi hit postala je objava Hrvatske Udruge za obuku potražnih pasa sa slikom psa koji gleda kroz prozor aviona koji leti za Tiranu - uz poruku "Idemo raditi ono za što smo vježbali godinama i nadali se da se nikad neće dogoditi". 
I ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja je ponudila pomoć Albaniji. Napisali su na svom Facebooku kako će, ukoliko Albanija prihvati pomoć, timovi krenuti u najkraćem mogućem roku.