Međunarodni sajam ribarenja Crofish

Iako Hrvatska nije ribarska velesila, ribarenje pogotovo na Jadranu je oduvijek bila važna privredna grana pa tako i u Istri gdje je mnogima osiguralo egzistenciju.

Upravo se u Istri već više od desetljeća održava najveća ribarska manifestacija u regiji.

Kažu da su za dobar ulov na moru bitni i znanje i sreća. Za sreću ćete se morati pobrinuti sami, a sve novosti u ribarenju mogle su se doznati na 13. Crofishu sajmu ribolova i ribolovne opreme održanog u Poreču.

Gradić tradicionalno okrenut moru i ribarenju ugostio je ribare i ribolovce iz cijele regije. U dvorani Žatika tijekom tri dana svi posjetitelji mogli su potpuno besplatno uživati u brojnim sadržajima vezanim uz more.

- Od igle pa do svega što ribar ovdje može kupiti. Od pogonskog stroja, mreža bez kojih se ne može riba uloviti i malih brodica. Imamo 95 izlagača, dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske, rekao je Robert Momić, direktor Crofisha.

- Od svih naših proizvoda ovdje na sajmu najveći je interes za ribarske mreže. Također, ljudi se raspituju za programe akvakulture, govori Renato Fragiacomo, izlagač iz Italije.

I profesionalni ribari i ribiči entuzijasti ovdje su mogli pronaći sve za svoj posao i hobi.

- Suprug i sin kupuju udice i štapove za pecanje, tako da što se nas tiče, mi smo jako zadovoljni. Za sina smo našli nešto za jedrenje, on se inače bavi jedrenjem, tako da i odijelo je palo, govori Erika Štokovac Lukin.

Svi početnici ovdje su imali priliku napraviti svoje prve ribolovne korake.

- Mala škola ribolova, športskog ribolovnog društva Zubatac, odlučila je raditi demonstraciju o tome što se uči u školi i što sve treba za biti športski takmičar u športskom ribolovu, rekao je Boris Jelinić, ŠRD Zubatac, Poreč.

- Vežemo udice i osnove na koje ćemo staviti udice te se spremamo za natjecanje koje će biti uskoro, pokazuje Filip Butković.

Da rade dobro potvrda su i uspjesi na mnogim sportskim natjecanjima.

- Bilo je brojnih prvih mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima. Prošle godine sam bio treći na svjetskom prvenstvu u Portugalu, ističe Gregor Davočić, reprezentativac u sportskom ribolovu na moru.

A brigu o ribama u našem Jadranu, ali i drugim svjetskim morima, već godinama združenim snagama prati nekoliko institucija.

- Tu je prvenstveno Institut za oceanografiju iz Trsta, Nacionalni institut za biologiju iz Pirana u Sloveniji i Institut za istraživanje mora iz Rovinja Ruđer Bošković, naglašava dr.sc. Igor Celić, morski biolog, OGS Trst, Italija.

Izložena lebdjelica, koja je nalik na torpedo zapravo ima potpuno mirnodopsku ulogu u  istraživanju mora.

- Svrha te lebdjelice je da prikuplja oceanografske podatke iz mora. Kao što je temperatura, salinitet, klorofil u moru, PH vrijednost, ukazuje Celić.

Sve to uvelike utječe na riblji fond. A svi posjetitelji sajma imali su priliku osjećati se kao ribe u moru.

- Ronjenje je upravo najbolja aktivnost gdje se sama riba može vidjeti u svom prirodnom staništu, a ovdje kroz projekt „Pogled u plavo” je prvi korak gdje se mogu spoznati osnove tehnike ronjenja i pripremiti za prvi zaron u moru, govori Andreja Vedrina, voditeljica projekta „Pogled u plavo".

Kakav bi to sajam ribarenja bio bez ulovljenih riba. Svi natjecatelji svoje su znanje i vještine mogli pokazati i dokazati na 3. Kupu Istre u podvodnom ribolovu održanom u sklopu Crofisha.

- Timova je 29, 82 natjecatelja, 11 barkarola. Mislim da je to jedan zavidan broj. Ako nismo najjači u Hrvatskoj onda smo jedni od najjačih, naglašava Marino Rejnić, organizator natjecanja.

Takav je bio i ulov u kojem se za plasman bodovala težina, dužina i vrsta ribe. A mi smo od pobjednika doznali i rješenje nedoumice s početka ove priče, je li za dobar ulov u moru važnije znanje ili sreća?

- Kažu da je ribolov stvar sreće, ali nekako uvijek pobjede isti, a ne bi rekao da uvijek isti imaju sreće. Tako da ja mislim da je prvenstveno znanje i iskustvo, fizička sprema i uložen trud nešto što garantira uspjeh, istaknuo je Boris Rejnić, pobjednički tim „Luben Rijeka".

Zato, ako niste sigurni u sreću i svoje nade u ribarenju polažete u znanje, već sada planirajte za iduću jesen posjet Poreču i abecedi ribarenja i ribolova sajmu Crofish.