Bernardić: Plenković i Divjak najodgovorniji

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je nakon stranačke tribine posvećene reformi pravosuđa da su za kaos u obrazovnom sustavu najodgovorniji premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak koji su svojom bahatošću i postupanjem u potpunosti ugrozili školski sustav.

- Nama u SDP-u je cilj da se djeca što prije vrate u škole, zbog čega podržavamo sindikate u zahtjevu da im se poveća koeficijent složenosti poslova. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i roditelji i takva situacija je neodrživa, kazao je. Smatra da Divjak "apsolutno treba otići iz Vlade jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi".

Bernardić ne očekuje da će se, prihvati li Vlada zahtjeve prosvjetara za povećanje koeficijenata, pokrenuti lavina sličnih zahtjeva ni da će biti udara na proračun, jer je Vlada sa sindikatom javnih službi ovih dana dogovorila njihov kolektivni ugovor zbog čega smatra da neće biti nikakvih posebnih potresa. Čelnik SDP-a ukazao je i na problem nepovjerenja koji je stvorio premijer Plenković jer je najprije govorio da nema novca da bi se pokazalo da ga ipak ima.

Korjenita reforma pravosuđa je osnovni preduvjet razvoja

Na tribini Budućnost pravosuđa: potrebne reforme čelnik SDP-a uvodno je ocijenio da u Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikada nije bila gora. Također je naglasio da prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje svijeta. Korupciju u Hrvatskoj smatra sistemskom pojavom koja se prelijeva na sve sfere društva.

Upozorio je i na pojedine neodirljive suce koji se ponašaju kao da su iznad zakona te nejednake sudske prakse, zaključivši da je u Hrvatskoj sve toliko upropašteno, uključujući i pravosuđe da nam treba novi početak zbog čega SDP predlaže korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa, kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje.