Summit NATO saveza u Londonu

U Londonu se održava dvodnevni NATO summit u povodu 70. obljetnice osnutka. U glavni grad Velike Britanije stigli su čelnici 29 zemalja članica tog obrambenog saveza koji će razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o sigurnosnim izazovima.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer Andrej Plenković, a s njim su još i ministri obrane i vanjskih i europskih poslova Damir Krstičević i Gordan Grlić Radman. Ondje će preuzeti obvezu da će Hrvatska tijekom pet godina povećati izdvajanje za obranu od 2% BDP-a. To je povećanje od 9,5 milijardi kuna godišnje ili 40%.
U Buckinghamskoj palači okupilo se 29 čelnika zemalja članica NATO-a uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Nakon kraljice primanje za njih organizirao je i britanski premijer Boris Johnson u Downing Streetu. Ovaj summitu događa se uslijed pritisaka koji dolaze s različitih strana.

Tu su opetovani zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trumpa za povećanjem izdvajanja za obranu. Kritičari kažu kako mu je glavna namjera osigurati poslove za američku obrambenu industriju.

Glasan u svojim kritikama prema savezu je i francuski predsjednik Macron koji govori o moždanoj smrti saveza i o nesposobnosti za buduću suradnju na ključnim pitanjima.

Problem je i turska suradnja s Rusijom oko nabavke oružja, a i razmirica nakon što je predsjednik Erdogan rekao kolegi Macronu da zbog komentara o NATO-u provjeri da i sam nije pretrpio moždanu smrt. Atmosfera je zategnuta, javlja reporter HRT-a Gordan Žvanović.
Uoči summita američki predsjednik Donald Trump sastao se s francuskim kolegom Emanuelom Macronom, čiju je prijašnju izjavu o "kliničkoj smrti" NATO-a nazvao vrlo uvredljivom. Dvojica predsjednika žustro su raspravljali i o američkom zahtjevu da Europa uzme natrag stotine boraca tzv. Islamske države koje su uhvatili u Siriji te da im sude, inače će ih Amerikanci pustiti.

- Mnogi su iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, uglavnom iz Europe, ali nisam još o tome razgovarao s predsjednikom. Želite li malo lijepih boraca ISIL-a, upitao je Trump.

Putin: Rusija želi surađivati s NATO-om

Trump se sastao i s prvim čovjekom Saveza Jensom Stoltenbergom. Također SAD je pozvao Tursku da podrži obrambeni plan NATO-a za Poljsku i baltičke zemlje. Turska to zasad odbija i traži veću političku potporu Saveza u borbi protiv kurdskih milicija u Siriji.
Uoči jubilarnog summita Sjevernoatlantskog saveza, a prije večernjeg banketa sudionika skupa i britanske kraljice, u Londonu su se okupili prosvjednici. Izvikivali su mnoge kritike na račun politike aktualnog američkog predsjednika.

Merkel, Macron i Johnson s Erdoganom: sastanak koristan, ali nisu riješene sve nejasnoće

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su u utorak u Londonu s turskim šefom države Recep Tayyipom Erdoganom, ali nisu uspjeli, kako je rekao Macron, riješiti "sve nejasnoće".

Macron je naglasio da je četvero čelnika, koji su se sastali na marginama samita NATO-a, pokazalo da im je prioritet borba protiv Islamske države i terorizma u regiji.

S Turskom "postoje nesuglasice koje ostaju, izbori koji nisu isti, ali i potreba za napretkom", dodao je.

Njemačka kancelarka Merkel istaknula je da je uvijek korisno razgovarati.

- Razgovor koji smo upravo imali s turskim predsjednikom pokazuje da su sastanci na kojima se možemo baviti tim pitanjima uvijek dobri, rekla je Merkel.

Erdogan je kazao prije odlaska za London da će četvero lidera razgovarati o planu Ankare o uspostavi "sigurne zone" u koju bi se vratili izbjelice na sjeveroistok Sirije za što je rekao da će tražiti potporu.