Ivanjek: Državna sigurnost uvijek košta

Je li hrvatski proračun rupa bez dna? Na kraju godine Vlada je pristala odvojiti dodatni novac za povećanje plaća prosvjetarima, a morali smo očito odgovoriti i na ultimatum SAD-a i povećati izdvajanje za HV. Ulaganje za vojsku povećat ćemo za 40 posto. Točnije 2% BDP-a, a to je dio akcijskog plana koji moramo predstaviti NATO-u. Koliko je to novca i za što će se potrošiti, objasnio je u Studiju 4 vojni analitičar Jan Ivanjek.

- Zeleno svjetlo Odbora za helikoptere Black Hawk


Hrvatska tijekom pet godina poveća iznose za obranu za dva posto BDP-a, što je gotovo 9 i pol milijardi kuna godišnje, odnosno povećanje od 40 %. Za to je već pripremljen i akcijski plan.

- Povećanje će omogućiti Hrvatskoj da pojača modernizaciju HV-a. Nabavit će se borbeni avioni, imamo potrebu za zamjenu borbenih vozila pješaštva, dolaze helikopteri Black Hawk, s vremenom će se zamijeniti cjelokupna flota starijih Mi8 varijanti, imamo projekte gradnje obalnih brodova - izjavio je Ivanjek.

Objasnio je da trenutačno jako puno novca trošimo na vojne mirovine i plaće, a najmanje na modernizaciju.
- Većina novaca je išlo na personalne troškove, zbog toga je cijeli ovaj postotak sredstava za modernizaciju koji je jako bitna stavka, sveden na vrlo mali postotak - ispod 7 %. Kada 2024. dosegne tih 2 % planiranih državnog proračuna, onda bi rezultat trebao biti da udio modernizacije bude nekih 20 posto. S tim se može, naravno daleko više - smatra.

Situacija je nakon rata takva, kaže, da otkad vojska više nije nužna za sam opstanak države, smatra se neželjenim dijetetom državnog proračuna i kad god se nešto moglo odgoditi poput investicija ili povećavanje državnog proračuna, to se odgađalo. Rezultat je sada takav da sve moramo popravljati jer nas se je pritisnulo izvana.

- Državna sigurnost uvijek košta, i da nismo u NATO-u, mi bi smo morali puno više izdvajati za obranu. Imati programe i ideje za izlazak iz NATO-a, rezati vojni proračun je suludo - poručio je.