Trump napao Macrona i europske saveznike

Donald Trump je frontalno napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči sastanka na vrhu na kojemu će se obilježiti 70 godina osnutka NATO-a i zadao svađalački ton susretu saveznika koji se održava u napetim prilikama.

Obilježavanje godišnjice moglo bi proteći u ne tako svečanom ozračju s obzirom na neslaganja u vezi sa Sirijom i s financiranjem organizacije, a Emmanuel Macron je dolio ulje na vatru ocijenivši da je savez osnovan 1949. u stanju "moždane smrti".

I prije službenih susreta u punom sastavu, u utorak navečer u Buckinghamskoj palači i u srijedu u luksuznom golferskom klubu u predgrađu Londona, američki predsjednik je kritizirao tu izjavu nazivajući je veoma uvredljivom.

- To je veoma, veoma zločesta izjava upućena 28 zemalja, dodao je na  konferenciji za novinare u društvu NATO-ova glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.

Donald Trump je rekao da je jako iznenađen izjavom Emmanuela Macrona i da je ona veoma opasna za Francusku.

- NATO nikome ne treba toliko koliko je potreban Francuskoj, rekao je dodajući da Francuskoj, koja teškom mukom pokušava progurati reforme golemog državnog sektora, ekonomski ne ide baš dobro.

Usto je oštro kritizirao spremnost Francuske da oporezuje velike američke tehnološke kompanije. Trumpova administracija je već zaprijetila uvođenjem carina na francuske proizvode, među kojima na sir roquefort, jogurte i pjenušce.Potom se sastanak Trumpa i Macrona i održao. Dvojica predsjednika žustro su raspravljali i o američkom zahtjevu da Europa uzme natrag stotine boraca tzv. Islamske države koje su uhvatili u Siriji te da im sude, inače će ih Amerikanci pustiti.

- Mnogi su iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, uglavnom iz Europe, ali nisam još o tome razgovarao s predsjednikom. Želite li malo lijepih boraca ISIL-a, upitao je Trump.
Trump se sastao i s prvim čovjekom Saveza Jensom Stoltenbergom. Naglašeno je da će NATO odgovoriti na svaki mogući napad na Poljsku i baltičke zemlje.
- NATO je bio usmjeren na Sovjetski Savez i Rusiju. Nedavno smo pokazali mnogo novih naprednih oružanih sustava, uključujući interkontinentalne balističke rakete. Rasporedili smo i stotine raketa srednjeg dometa, rekao je Stoltenberg.

SAD je pozvao Tursku da podrži obrambeni plan NATO-a za Poljsku i baltičke zemlje. Turska to zasad odbija i traži veću političku potporu Saveza u borbi protiv kurdskih milicija u Siriji.

- Rekao sam naravno možemo raspravljati o svim pitanjima. No, ako naši prijatelji u NATO-u ne prepoznaju terorističke organizacije protiv kojih se borimo u Siriji, onda, oprostite, bit ćemo protiv svega što od nas tražite, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Domaćin susreta, britanski premijer Boris Johnson treba, rekao je njegov glasnogovornik, pozvati 29 zemalja da ostanu ujedinjene kako bi se NATO mogao prilagoditi budućim izazovima. No uvrede su počele pljuštati još prošlog tjedna.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je odgovarajući na Macronove izjave o NATO-u rekao:

- Prvo preispitaj vlastitu moždanu smrt!

Njihov je spor nastao u vezi s ofenzivom Ankare na sjeveroistoku Sirije o kojoj nije obavijestila druge članice Saveza. Dvojica predsjednika trebaju se u utorak poslijepodne sastati s Borisom Johnsonom i Angelom Merkel kako bi razgovarali o sirijskom sukobu.

Putin: Rusija želi surađivati s NATO-om

Osim tog potencijalno eksplozivnog sastanka, glavnom nepoznanicom summita smatra se stajalište Donalda Trumpa. Njegov prvi istup prije početka sastanka na vrhu odredio je smjer kojim će ići drugi sudionici u svojim istupima kao lani kad je kritizirao Angelu Merkel.

Osim napada na Francusku, Trump se u 52 minute pred novinarima dotaknuo većeg broja tema, braneći Irance, kako je rekao, ubijene samo zato što su prosvjedovali, i bacio sumnju u nadu u trgovinski sporazum s Kinom rekavši da to može pričekati njegov eventualni reizbor sljedeće godine.

Donald Trump želi nastaviti pritisak na saveznike kako bi poštovali obvezu o 2%-tnom izdvajanju BDP-a za obranu do 2024. Njemačku i ostale države koje izdvajaju manje nazvao je delinkventima.

Republikanski milijarder se treba sastati s britanskim premijerom, za kojeg je rekao da je veoma sposoban, ali je istaknuo da se ne želi miješati u njegove izbore. Ipak je opetovao da je sklon Brexitu kojega je britanski premijer glavni promicatelj.

Trump: Kim Jong Un voli lansirati rakete

Trump je rekao da još uvijek ima povjerenja u sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, ali primjećuje da Kim voli lansirati rakete.

- Zato ga zovem 'Rocket Man', rekao je Trump novinarima za vrijeme susreta s glavnim tajnikom NATO-a u Londonu. Nada se da će Kim denuklearizirati poluotok. 

Sjeverna Koreja ispalila je dva projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale prošlog tjedna. Najnovije testiranje smatra se pokušajem podsjećanja SAD-a na skori kraj godine i rok do kojeg Washington treba pokazati fleksibilnost u zaustavljenim pregovorima o denuklearizaciji. Sjeverna Koreja optužila je ranije u utorak SAD da pokušava odugovlačiti s pregovorima zbog američkih predsjedničkih izbora sljedeće godine. 

Trump je također rekao da napreduju pregovori sa Sjevernom Korejom i Japanom o preuzimanju većih troškova za smještanje američkih vojnika u tim zemljama. 

Sjeverna Koreja pristala je prošle godine platiti gotovo 500 milijuna dolara više za američku "zaštitu", rekao je Trump i dodao da SAD traži preuzimanje dodatnih obveza. 

- O tomu se može raspravljati. Može se ići u oba smjera, a imam argumente za oba, odgovorio je Trump novinarima na upit je li smještanje američkih vojnika na korejski poluotok u američkom nacionalnom interesu. 

- Ako ćemo to učiniti, onda se teret treba pravednije rasporediti, rekao je Trump. 

Prosvjed pred Buckinghamskom palačom

Uoči jubilarnog summita Sjevernoatlanskog saveza, a prije večernjeg banketa sudionika skupa i britanske kraljice Elizabete II. , u Londonu su se okupili prosvjednici. Izvikivali su mnoge kritike na račun politike aktualnog američkog predsjednika. 

Prosvjednici strahuju da će Britanija biti prisiljena uključiti Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) u liberalni trgovinski sporazum sa SAD-om koji Trump i britanski premijer Boris Johnson žele ojačati jednom kad Britanija izađe iz Europske unije. 

Upitan brine li ga prosavjed, Trump je novinarima rekao da Washington s NHS-om ne želi imati nikakve veze.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn u otvorenom pismu Trumpu zatražio je jamstva da se neće mijenjati cijene lijekova koje NHS plaća američkim farmaceutskim kompanijama.

Trump, koji je ranije kritizirao Corbyna i podržavao Johnsona, rekao je da bi mogao surađivati s bilo kim nakon britanskih izbora 12. prosinca.