Putin: Rusija želi surađivati s NATO-om

Rusija je spremna surađivati s NATO-om unatoč njegovu grubom ponašanju, rekao je Vladimir Putin dok se održava sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza na kojemu će se obilježiti 70. obljetnica njegova osnutka.

- U više navrata smo izrazili spremnost za suradnju s NATO-om u vezi sa stvarnim prijetnjama kao što su međunarodni terorizam, lokalni oružani sukobi i opasnost širenja oružja za masovno uništenje, rekao je ruski predsjednik a prenose ruske novinske agencije.

Ipak je kritizirao, kako je rekao, neprimjereno, pa i grubo ponašanje NATO-a koji nije vodio računa o ruskim interesima premda je Moskva puno puta pokušavala predložiti (Savezu) konstruktivnu agendu.

Trump napao Macrona i europske saveznike

Kremlj je često predbacivao Savezu da se nastavlja širiti unatoč obećanju koje mu je dano prije raspada SSSR-a.

- Razmišljati u pojmovima blokovskih stereotipa ne može biti dobar način za traženje i donošenje djelotvornih odluka u prilikama modernog svijeta koji se brzo i naglo mijenja, dodao je Vladimir Putin u Sočiju, na jugu Rusije, gdje sudjeluje na sastanku o ruskoj mornarici.

NATO-ov sastanak na vrhu koji se u utorak i u srijedu održava u Londonu u prilikama napetim za Savez, obilježen je neslaganjem članica u vezi sa Sirijom, s Rusijom i s financiranjem organizacije, koje je nedavno produbila izjava Emmanuela Macrona da je NATO u stanju "moždane smrti".