Plenković o avionima: Procedura uključuje pozive za više zemalja

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Londonu, a nakon završetka sastanka na vrhu NATO saveza, povodom 70. obljetnice potpisivanja Washingtonskog ugovora.

Premijer Andrej Plenković na početku konferencije za medije osvrnuo se na važnost članstva u NATO savezu.

- Hrvatska se sjeća kako je to biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije. Politika Miloševićevog režima htjela je stvoriti "veliku Srbiju". Hrvatska je pretrpjela velike žrtve, 15 tisuća poginulih, 60 tisuća ranjenih, ratna šteta je prema procjenama bila 30 milijardi dolara. To nas je usporilo u gospodarskom razvoju, napredovanju prema EU i NATO savezu. To je jedinstveno iskustvo i to kada čuju kolege i oni osvijeste što znači Savez, kolektivna sigurnost..., istaknuo je među ostalim hrvatski premijer.  

Dodaje da je EU NATO savezu glavni partner glavni partner u projiciranju mira i stabilnosti.

- Ta je poruka izrazito važna jer je suradnja između Europe i SAD-a u pogledu sigurnosti, neraskidiva i nerazdvojiva. Razvijanje strateške autonomije EU-a, istodobno treba biti komplementarno s jačanjem europskog stupa NATO-a. To nisu izolirani procesi, upravo suprotno. 

Je li se iskristalizirao kakav dogovor s Amerikancima oko nabavke zrakoplova?

- Nema dogovora s Amerikancima. Procedura uključuje pozive za više zemalja. Odlučnost Vlade je da Hrvatska stekne novu sposobnost i kvalitetu u zrakoplovstvu.Uslijedila su potom pitanja vezana uz teme financijske prirode. Konkretno, od kuda novac za povećanje plaća u javnom sektoru, najave povećanja izdvajanja sredstava za obranu...

- Što se tiče plaća, mi ćemo čvrsto ostati pri politici javnih financija, pri konceptu da trošimo ono što imamo, a ne da trošimo ono što nemamo. To je okvir oko kojega ćemo biti čvrsti. Napravili smo maksimalne iskorake u povećanju plaća u našem mandatu. Čim sletimo u Zagreb jest uži kabinet Vlade, a vjerujem da će sutra biti na Vladi riješeno pitanje TKU sa svim javnim službama. Što se tiče održivosti javnih financija, Hrvatska u mandatu ove Vlade ima zdravi rast.

SDP pokreće pitanje opoziva ministrice Blaženke Divjak. Kako će se HDZ postaviti po tom pitanju te hoće li premijer braniti ministricu u Saboru, pitao je naš novinar Gordan Žvanović.

- To je uobičajena i očekivana inicijativa oporbe koja uvijek nastoji, po tko ne znam koji put ići za onim pokušajima za destabilizaciju vlasti ili većine u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo s našim partnera u HNS-u. Za razliku od SDP-a koji je smanjivao plaće u prosvjeti, ukidao dodatke, mi ćemo u konačnici povećati plaće u prosvjeti, ako se računa onih 2% od 2021. godine, za 25%.

Što se tiče obrane Divjak u Saboru, kaže "u ovom trenutku ne znamo imaju li potpise".

Plenković je komentirao i najave američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta, da bi moglo doći do ukidanja viznog režima s SAD-om do kraja 2020.

- Mi kontinuirano radimo na tome da se postotak odbijenih viza smanji. Ukidanje viza jako je bitno, prvenstveno zbog gospodarskih odnosa. Postoji jasan plan i Vlade SAD-a i hrvatske Vlade da u sljedećih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore, kako bismo krajem 2020. godine mogli doći u poziciju da se Hrvatskoj omogući ukidanje viza. Hrvatska nije zemlja koja je prijetnja emigracijskog vala prema SAD-u.

Na kraju je premijer komentirao i ono što se događa sa slučajem dvojice Nigerijaca. MUP je danas demantirao njihove izjave da su nasilno izbačeni s teritorija RH u BiH.

- Očitovala su se ministarstva, ja u ovom trenutku niti mogu niti želim komentirati bilo što osim što su oni objavili, zaključio je premijer.