Trima pravosudnim zakonima pooštravaju se kazne za nasilnike

Vlada je u drugo saborsko čitanje sa sjednice u četvrtak uputila prijedloge triju pravosudnih zakona kojima je cilj, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, pooštravanje kazni za počinitelje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji ili nasilja prema drugim osobama.

- Saboru upućen prijedlog zakona o Vukovaru
- Vlada usvojila koeficijente i dodatke na plaću prosvjetarima
- Aladrović o štrajkovima: Do lančane reakcije ne bi trebalo doći
- Zakon o gradnji usklađuje se s EU direktivom

Riječ je o izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku.

U okviru Kaznenog zakona, istaknuo je ministar, povećani su zakonski okviri za kažnjavanje za niz kaznenih djela (teška tjelesna ozljeda, naročita teška tjelesna ozljeda), ili dizanjem zakonskog minimuma kazne ili dizanjem minimuma i maksimuma.

Izmjenama toga zakona propisuje se i da se napad na socijalnog radnika ili učitelja smatra napadom na službenu osobu, a propisuje se i jača kaznenopravna zaštita osoba koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka kao posebno se kazneno djelo briše te uključuje u kazneno djelo silovanja, povećavaju se kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, traju najmanje jednu do 10 godina zatvora, a iz zakonodavstva se briše kazneno djelo teškog sramoćenja.

U Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji pooštrena je zakonska politika kažnjavanja te su više novčane kazne i kazne zatvora za sve pojavne oblike nasilja u obitelji, naveo je Bošnjaković, a u Zakonu o kaznenom postupku ističe dvije važne izmjene u odnosu na prvo čitanje zakona u Saboru.

Uvođenje elektroničke narukvice

U konačnom prijedlogu tako je regulirano uvođenje elektroničkog nadzora, i to, objasnio je, prvenstveno osoba u istrazi. "Smatramo da nema razloga da okrivljenici koji su u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se kontrolirati putem elektroničkog nadzora", rekao je.

Precizira se i drugostupanjski postupak po žalbi u odnosu na presudu te se jasnije propisuje postupanje drugostupanjskog suda kada ukida prvostupanjsku presudu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

- Sada kroz izmjene kažemo da se sud mora očitovati ne samo o bitnim povredama nego i svim drugim žalbenim razlozima kako bismo spriječili učestalo vraćanje predmeta s višeg na niži sud, objasnio je Bošnjaković koji smatra da će izmjene zakona stvoriti uvjete za učinkovitiju borbu protiv nasilja.

Premijer Andrej Plenković smatra kako je riječ o velikim iskoracima u zakonima, a posebno je istaknuo da su u procesu izrade konzultirane brojne udruge koje se desetljećima bave tom temom.

- Zahvaljujem im na doprinosu, kao i građanskim inicijativama koje su dodatno emancipirale fenomen nasilja u Hrvatskoj, posebno nasilja nad ženama, rekao je.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o Državno-odvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću, a Bošnjaković objašnjava kako je riječ o usklađivanju s direktivama EU-a, vezano uz proces objave imovinskih kartica.

- Uvjeti za to su stvoreni, svi pravosudni dužnosnici dostavili su imovinske kartice, ali se u međuvremenu na razini EU-a promijenila regulativa kojoj se prilagođujemo. Izmjenama zakona propisuje se cilj zašto se to radi, kao i to da se EU-ova regulativa koristi u obradi tih podataka. Sada se ove izmjene čekaju kako bi se te podatke moglo i javno objaviti, objasnio je.