Nastavlja se štrajk u Francuskoj

Drugi je dan općeg štrajka u Francuskoj - najmasovnijeg u posljednjih nekoliko godina. Tisuće radnika odlučile su izraziti nezadovoljstvo zbog predsjednika Emmanuela Macrona i mirovinske reforme, a kažu, prosvjedovat će sve do ispunjenja zahtjeva.  

Nekoliko je sindikata, uključujući one radnika na željeznicama i u metrou, glasovalo za nastavak štrajka, što znači da promet ni danas neće teći normalno.

I ova je vozačica metroa napustila svoje radno mjesto i stala uz prosvjednike.

- Radimo nevjerojatnim tempom. Čim stignemo do posljednje postaje, odmah moramo natrag. Nemamo ni minutu za predah. Moramo tražiti dopuštenje da idemo i u toalet, rekla je Emmanuelle Boutet, vozačica metroa.

Predsjednik Macron želi pojednostavniti mirovinski sustav koji trenutačno ima više od 40 modela s obzirom na dob umirovljenja i iznos mirovine. Primjerice, željezničari, pomorci i plesači mogu u mirovinu i desetljeće ranije od prosječnog radnika. Emanule se nadala odlasku u mirovinu s 55 godina, a sad ih žele izjednačiti sa svima ostalima.

- Uopće se ne osjećam privilegirano. Naša tvrtka neprestano zapošljava, a ne uspijeva pronaći nove radnike zato što to nije tako dobar posao, naglašava Boutet.

Prosvjeduje i ovaj carinik čija je mjesečna plaća, s 20 godina staža, oko 2 tisuće i 200 eura. Kaža da Macronova reforma uopće ne uzima u obzir koliko tko provodi sati na svom radnom mjestu.

- Radimo u uniformi i naoružani, pregledavamo ljude danonoćno, vikendima i blagdanima, a radimo i prekovremeno, govori Francois Schallebaum, carinik.

Često, kaže, umjesto 35 sati, radi i po 60 sati tjedno.

- Reforma bi trebala znatno promijeniti pravo na raniji odlazak u mirovinu, a više radnih sati moglo bi utjecati na smanjenje životnog vijeka. Čini se da bi ubuduće carinici trebali biti 60-godišnjaci, a s vremenom i 70-godišnjaci, naglasio je  Schallebaum.

Istraživanja pokazuju da je Francuzima itekako stalo da zadrže dosadašnju granicu odlaska u mirovinu s 62 godine koja je među najnižima u Europi. Zato se kao jedno od mogućih rješenja razmatra davanje poticaja onima koji se odluče na rad do 64. No dok predsjednik ne pronađe prihvatljiv prijedlog, prosvjednici, kažu, ostaju na ulici.