Osmero švercera luksuznih automobila u istražnom zatvoru

Sudac istrage Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje da je ilegalnim uvozom skupocjenih automobile za biranu klijentelu i utajom poreza oštetila državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna. 

Na meti Uskoka i policije našlo se 11 osoba i tri tvrtke, dok je Uskok zatražio pritvor za osmero uhićenih koje tereti zbog zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila.

Uskok sumnja da je Bašić od siječnja 2018. do 16. svibnja 2019. u Hrvatskoj i Njemačkoj, povezao ostale krivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Automobile su kupovali su u Njemačkoj, a potom su pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su navodno izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile 'nestajuća' trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s prvookrivljenim Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih automobila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili Državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna. Pritom je XII. okrivljena tvrtka utajila više od 1,1 milijuna kuna PDV-a, a XIII. okrivljeno trgovačko društvo oko 1.85 milijuna kuna. Još 144.000 kuna prema tvrdnjama tužiteljstva utajila je XIV. okrivljena tvrtka.

Snimka uhićenja: Otvaraj, lezi, ruke na leđa!

Donosimo snimku akcije specijalaca kojom je uhićen krijumčar luksuznih automobila, a koju je objavio MUP.


- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, Carinskom upravom, Službom za unutarnju reviziju, nadzor i kontrolu te u suradnji s EUROPOL-om, proveli složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba organiziranih u zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, te počinjenja utaje poreza ili carine, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, objavio je MUP.

- Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korištenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih „nestajućih“ trgovaca u državama članicama Europske unije i šire. Njihove kriminalne aktivnosti rezultirale su značajnom utajom poreza na dodanu vrijednost na štetu Republike Hrvatske, navodi policija.

Uhićeni utajivači poreza

- Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja ustrojen je policijski stožer koji je iz Zagreba koordinirao rad više od 80 policijskih službenika koji su bili uključeni u realizaciju. U provođenju kriminalističkih istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb, Rijeka i Split, Kriminalističko-obavještajnog sektora Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke, kažu iz policije.

- Tijekom jučerašnjeg dana uhićeni su članovi zločinačkog udruženja te su provedene pretrage na području Hrvatske, Njemačke i Češke, a sve uz suradnju s EUROPOL-om kojem se ovom prilikom zahvaljujemo na pruženoj podršci i suradnji. Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu, uspostavljen je EUROPOL-ov mobilni ured radi bržeg povezivanja s ostalim državama članicama EU i žurnih provjera podataka u njihovim bazama, priopćio je MUP