Rijeka u akciji "Jedna noć pod zvijezdama"

Na tisuće ljudi u 60 gradova diljem svijeta spavalo je noćas na otvorenom u sklopu akcije "Jedna noć pod zvijezdama". Organizirana je kako bi se upozorilo na problem beskućnika koji često moraju noć provesti na ulici.

U New Yorku, na Times Squareu, spavalo se na temperaturi ispod nule. U Londonu je s dvije tisuće "spavača" bila i legendarna glumica Helen Mirren koja je čitala priče za laku noć. 

Akciji se priključila i Rijeka, sudjelovalo je četrdesetak Riječana. Na tri lokacije - na Trgu 128. brigade i u dvorištima Kuće utočišta i Prihvatilišta Ruže sv. Franje spavali su na otvorenom u namjeri da se osvijesti nužnost podrške beskućnicima.

Među Riječanima koji su odlučili spavanjem na otvorenom pomoći u rješavanju problema beskućništva bili su istaknuti pojedinci iz svijeta sporta, umjetnosti, znanosti i novinarstva.

Riječku akciju pripremila je organizacija Depaul Hrvatska u suradnji s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Riječkom nadbiskupijom i riječkim Centrom za socijalnu skrb. 

Hrvatska mreža za beskućnike: U Hrvatskoj je oko 2000 "apsolutnih beskućnika"

Predsjednica Depaul Hrvatske, časna sestra Veronika Mila Popić istaknula je da je, prema podacima Hrvatske mreže za beskućnike i 14 prihvatilišta za beskućnike, u našoj zemlji oko 2000 "apsolutnih beskućnika". Oni se nazivaju i ulični beskućnici, a to su oni bez ikakva smještaja. No, ako se tomu pribroje osobe s neodgovarajućim smještajem, beskućnika bi u Hrvatskoj moglo biti i 10.000. 

- U globalnoj kampanji, među kojima je i Rijeka, želi se do 2030. radikalno smanjiti ili potpuno ukloniti beskućništvo, rekla je Popić. 

Akcija na Trgu 128. brigade HV-a počela je sinoć prigodnom prodajom zimske primorske maneštre koju je pripremila kuharica Srđana Jevtić. Prihod od prodaje namijenjen je za pomoć beskućnicima. Nakon toga koncert su održali Adastra i Sandro Bastiančić Jegi iz grupe En Face.

O problemu beskućnika govorilo se i u Temi dana HTV-a.