Tragedija u Indiji: Izgorjela tvornica u New Delhiju

Velika tragedija dogodila se u Indiji. U požaru u tekstilnoj tvornici u New Delhiju poginulo je najmanje 43 ljudi, deseci su ozlijeđeni. U tvorničkom objektu bili su smješteni i radnici. Kad je planula vatra, mnogi su od njih spavali i nažalost nastradali. Uzrok požara još uvijek nije poznat, no najavljena je istraga.

Vatra je jutros malo poslije pet sati buknula u prizemlju i brzo se probila do trećeg kata tvornice gdje je spavalo najmanje stotinu radnika. 

- U tvornici se izrađuju torbe, novčanici i plastične vrećice. Većina ljudi se ugušila. Prostor je skučen, a mnogi su u njemu živjeli. Nisu imali dovoljno vremena da pobjegnu, prepričao je stravični događaj Mohammad Khalil, stanovnik.

Tvornica se nalazi u starom dijelu New Delhija, u četvrti Anaj Mandi, na sjeveru grada. Splet uskih uličica i snopovi kabela nad njima otežali su pristup vatrogascima. Požar su gasili s udaljenosti od 100 metara. Žrtve su iznosili na ramenima, jednu po jednu.  

U tvornici su radili uglavnom sezonski radnici iz siromašne države Bihar na istoku Indije. Za malo više od 13 kuna na dan izrađivali su torbe i odjeću. Između dugih smjena spavali su u tvornici. Na mjestu tragedije i u gradskim bolnicama mnogi traže svoje bližnje.

Tvornica je u zgradi radila ilegalno. Zgrada nije imala potrebne dozvole gradske vatrogasne službe ni obveznu protupožarnu opremu. Protiv njezina vlasnika podnesena je prijava za ubojstvo na mah i pokušaj ubojstva.

Još nije poznat uzrok požara, no takve su nesreće česte u Indiji zbog niskih sigurnosnih standarda. Loši vatrogasni sustavi, nepostojanje izlaza u slučaju nužde te zastarjeli električni sustavi česta su pojava. Najmanje je 13 osoba poginulo, a 64 ozlijeđeno nakon eksplozije u kemijskoj tvornici u zapadnoj Indiji u rujnu.