Topi se prednost torijevaca uoči izbora

Uoči izbora 12. prosinca, u televizijskoj debati na BBC-ju premijer i predsjednik Konzervativne stranke Boris Johnson suočio se s vođom laburista Jeremyjem Corbynom. Najavio je trgovinski sporazum s Europskom unijom nakon brexita, a Corbyn se osvrnuo na socijalne probleme građana.

Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona prema istraživanjima javnog mnijenja vodi uoči izbora, ali dok se prije nekoliko tjedana činilo da će torijevci imati glatku većinu nakon izbora, neke od anketa sada sugeriraju da bi izbori mogli biti tijesni.

Četiri ankete objavljene u subotu daju torijevcima između 8 i 15 postotnih bodova više od Corbynovih laburista, uoči parlamentarnih izbora 12. prosinca. Tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Savanta ComRes objavila je da se Johnsonova prednost istopila s 10 na osam postotnih bodova ispred laburista, u usporedbi s prethodnom anketom objavljenom u srijedu.

Prema, za konzervativce najnepovoljnijem istraživanju, Johnson ne može računati na većinu u parlamentu potrebnu kako bi proveo brexit do 31. siječnja, posebno ako birači ne budu glasali za stranke za koje uobičajeno glasaju nego umjesto toga na glasačkim listićima odaberu kandidate ovisno o tome podržavaju li ili se protive izlasku Britanije iz EU-a.

Stranka brexit Nigela Faragea neće istaknuti svoje kandidate u izbornim jedinicama u kojima su torijevci pobijedili na prošlim izborima, dok su Liberalno demokratska stranka, velški nacionalisti (Plaid Cymru) i Zelena stranka postigli dogovor da će u određenim izbornim jedinicama biti samo jedan kandidat iz tri stranke s najvećim šansama. Međutim, u taj dogovor nisu uključeni Škotska nacionalna stranka (SNP) i  Laburisti, što, zbog britanskog izbornog sustava, slabi tabor koji se protivi brexitu.

Laburisti se zalažu za drugi referendum, na kojemu bi građani mogli izabrati novi sporazum o brexitu, koji bi ispregovarao njihov vođa Jeremy Corbyn, ili ostanak u Europskoj uniji. Corbyn, dugogodišnji euroskeptik, pod pritiskom biračke baze laburista morao je revidirati svoje stajalište, iako u debatama nije odgovorio na pitanje za koju bi opciju on glasao na tom referendumu.