Bandić na meti oporbe zbog kućica na Adventu

Na dnevnom redu 29. sjednice zagrebačke Gradske skupštine prijedlog je rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za 2020. od 8,540 milijardi kuna. Sjednica je počela burno "rešetanjem gradonačelnika" od strane oporbenih zastupnika na Aktualnom satu. 

Rasprava o rebalansu proračuna počela je tek oko 11.30. Cijelo jutro je bilo posvećeno Aktualnom satu. Oporba je počela negodovati prije samog početka zbog činjenice da su zastupnici koji drže Bandiću većinu u Skupštini stigli već oko 6.30 kako bi popunili redosljed za postavljanje pritanja gradonačelniku. Oporba je uspjela postaviti nekoliko pitanja.

Tako je SDP-ov Matej Mišić Bandića pitao zašto u proračunu za iduću godinu koji je težak 8,5 mlrd. kuna nema sredstava za završetak Sljemenske žičare, već se ide u kredit od oko 500 milijuna kuna. Milan Bandić odgovorio mu je da "dok neki drugi gablaju", on "velike projekte rješava najpovoljnijjim kreditnim zaduženjima".

Povišenih tonova, pa i vrijeđanja bilo je kad je Renato Petek pobrojao sve koruptivne afere koje se vežu uz zagrebačkog gradonačelnika. On je na to odgovorio kako se radi o "čistom bezobrazluku" te da on nema nijednu pravomoćnu presudu.

Povišenih tonova i svađe bilo je i uoči Aktualnog sata i to zbog dopune dnevnog reda. Oporba je željela da se po hitnom postupku danas raspravi zagrebački Advent i način na koji se iznajmljuju kućice. Tako je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!)kazao kako Zagreb nema najbolji nego "najkorumpiraniji" Advent, a Bandiću je donio reket kao poklon. 

- Ja sam čovjek koji je prisegao poštivati Poslovnik, Statut i pozitivne zakonske propise. Ukoliko mislite da ima bilo koja nepodopština i da to nisam poštivao postoje institucije koje se time trebaju baviti, a vi radite ovdje performans. Vama ništa drugo nije preostalo ništa, dok vas ne izaberu za gradonačelnika - a to znači nikad, odgovorio mu je grdonačelnik Milan Bandić.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine je i prijedlog izmjene odluke o prikupljanju otpada koja je izmijenjena slijedom Vladine uredbe, a uvode se fiksni i varijabilni dio cijene. Fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kn s PDV-om, a varijabilni dio ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika. Uvela bi se i ugovorna kazna, u slučaju da se postupa suprotno ugovoru o korištenju javne usluge. Nove i više cijene primjenjivale bi se od 1. veljače 2020. 

Zastupnike su ispred zgrade Skupštine uz bubnjanje i zviždanje dočekali posvjednici. Protive se Bandićevim izmjenama GUP-a te najavljenom poskupljenju odvoza otpada.