Washington se obratio Vijeću sigurnosti UN-a zbog sjevernokorejskih "provokacija"

Sjedinjene Države tražile su u ponedjeljak sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o opasnosti jačanja provokacija Sjeverne Koreje nakon nedavnih lansiranja projektila.

- U ozračju nedavnih događaja na korejskom poluotoku, Washington koji predsjeda Vijećem sigurnosti tijekom prosinca, želi ovog tjedna organizirati razgovore o Sjevernoj Koreji, rekao je jedan glasnogovornik State Departmenta. Tema razgovora bila bi "nedavna lansiranja projektila i mogućnost jačanja provokacija Sjeverne Koreje", dodao je.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je odustala od organiziranja sastanka te instance posvećenog ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, u ozračju novih napetosti između dviju zemalja. Taj sastanak je početno bio predviđen za utorak, ali glasnogovornik nije precizirao hoće li sastanak o ispaljivanju projektila biti održan istog datuma.

Nakon što su posljednjih mjeseci ispalili više projektila kratkog ili srednjeg dometa, Pyongyang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu provela "vrlo važan test" na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

Nakon opasnog porasta napetosti, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja pokrenule su dijalog nakon povijesnog susreta dvojice čelnika u lipnju 2018. u Singapuru.

- Kim Jong Un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju.

Kim Yong Chol, visoki dužnosnik Pyongyanga nazvao je u ponedjeljak Donalda Trumpa "bezglavim i bezobraznim starcem".

Potpredsjednik vladajuće stranke Kim Yong Chol opisao je Trumpa kao nestrpljivog te ga je napao zbog njegove retorike.